Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Festival škandinávskych filmov SCANDI otvorí Anderssonov zlatý "Holub"

Švédsky režisér Roy Andersson. Foto: FOTO TASR/AP

Film Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote získal Zlatého leva na festivale Benátky 2014.

Bratislava 14. januára (TASR) - Film Roya Anderssona Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote, ktorý získal Zlatého leva na festivale Benátky 2014, otvorí v stredu 14. januára prvý ročník SCANDI. Festival najlepších filmov z Dánska, Švédska, Nórska, Fínska a Islandu, ktorý potrvá do 18. januára na Slovensku i v Česku, organizuje mediálna spoločnosť Film Europe. TASR informovala jej PR manažérka Dagmar Krepopová.

Kolekcia 20 severských filmov sa bude premietať v Bratislave (Kino Film Europe, Kino Mladosť), Košiciach (Kasárne Kulturpark), Poprade (Kinoklub Film Europe), Martine (kino Strojár), Banskej Bystrici (Centrum nezávislej kultúry Záhrada), Liptovskom Mikuláši (Golden Apple Cinema), Trenčíne (Artkino Metro) a v Nitre (Kinoklub Tatra). V českých kinách sa projekcie uskutočnia v Prahe (Lucerna, Evald), Brne (Art), Ostrave (Minikino), Chomutove (Svět) a v Havířove (Centrum).

Otvárací titul festivalu Holub sedel na konári a rozmýšľal o živote je tretím a záverečným filmom Anderssonovej trilógie o ľudskom bytí, v ktorej sa snažil vytvoriť napätie medzi banálnym a podstatným, medzi komickým a tragickým a ukázať protichodnosť a dynamickú povahu existencie, zatiaľ čo formuje myšlienku, že ľudský druh potenciálne smeruje k apokalypse, ale taktiež dáva šancu veci zmeniť. Absurdné príbehy o ľudskom žití prekvapia, dojmú a inšpirujú k úvahám.

Na SCANDI si diváci budú môcť pozrieť aj festivalový hit minuloročného MFF Karlove Vary O Koňoch a ľuďoch. Debut islandského režiséra Benedikta Erlingssona je veľkolepým dielom rozprávaným z pohľadu koňa. Aký vplyv majú ľudia na kone a kone na ľudí? Sú veci skutočne také, aké sú, keď sa na ne pozriete očami koňa? Príbeh zasadený do čistej, islandskej krajiny získal niekoľko filmových ocenení, vrátane Ceny divákov a Ceny FIPRESCI na festivale v Göteborgu 2014, Ceny KUTXA na festivale v San Sebastian 2013 a šiestich cien Edda Award (islandský "Oscar").

Detská sekcia novej prehliadky severských snímok poteší malých divákov tradičnými zimnými filmovými rozprávkami Cesta za vianočnou hviezdou a Magické striebro. Kompletný program festivalu nájdu záujemcovia na http://scandi.filmeurope.eu/.