Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Festival slobody otvorila Učiteľka, vrcholom bude Tichá bolesť

Na snímke vpravo moderátor večera Milan Markovič počas slávnostného otvorenia šiesteho ročníka Festivalu slobody v Bratislave 8. novembra 2016. Multižánrový medzinárodný festival, ktorý pripomína a analyzuje obdobie neslobody na Slovensku, organizuje Ústav pamäti národa. Foto: TASR - Dano Veselský

Slávnostným večerom sprevádzal hostí humorista Milan Markovič, ktorý okrem iného pripomenul, že by sme nemali zabúdať na našu nedávnu históriu, ak si ju nechceme zopakovať.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Festival slobody, ktorý sa koná pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a 27. výročia udalostí Novembra 1989, sa dnes začal v Bratislave. Šiesty ročník medzinárodnej filmovej prehliadky, ktorú v Kine Lumiére organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), otvorili projekciou filmu Učiteľka - príbehom z čias komunistickej normalizácie v roku 1983. Slávnostným večerom sprevádzal hostí humorista Milan Markovič, ktorý okrem iného pripomenul, že by sme nemali zabúdať na našu nedávnu históriu, ak si ju nechceme zopakovať.

"Sloboda je veľký dar, ktorý si začneme uvedomovať až vtedy, keď o tú slobodu prídeme," podčiarkol predseda Správnej rady ÚPN Ondrej Krajňák, ktorý privítal hostí z partnerských inštitúcií festivalu (Európska sieť Pamäť a solidarita, Bratislavský samosprávny kraj) i zástupcov diplomatického zboru z ČR, Poľska, Maďarska, Rumunska či Bulharska. Na otvorení festivalu, ktorý si pripomína obete bývalého režimu - 71.000 politických väzňov na Slovensku, nechýbal ani jeden z tribúnov Novembra 1989 Ján Budaj.



"Našou úlohou je hovoriť aj o tých, ktorí sa podieľali na zločineckom režime. Zverejnili sme mená sudcov, prokurátorov, príslušníkov ŠtB, upozorňujeme na citlivé kauzy a potom sa nám to možno aj zaujímavým spôsobom vracia späť. Ale pre nás by to malo byť iba výzvou k tomu, že vytrváme, nevzdávame sa v tomto zápase," konštatoval v príhovore Krajňák.

Na ďalšie tituly filmovej prehliadky, napríklad oscarový film Saulov syn, upozornil v rozhovore pre TASR jej riaditeľ Slavomír Zrebný. "Zásadne mení pohľad na holokaust. Divák má naozaj pocit, akoby bol vo vyhladzovacom tábore s hlavným hrdinom," doplnil na margo maďarskej snímky a do pozornosti dal aj menej známe tituly uvádzané v rámci festivalu. Patrí medzi ne i dokument uznávaného ruského filmára Vitalija Manského V lúčoch slnka o súčasnej situácii v Severnej Kórei, kde je stále tvrdý totalitný režim.

Vrcholom prehliadky bude dráma Tichá bolesť, ktorú v roku 1990 natočil Martin Hollý. "Je to československý film, ktorý vznikol krátko po revolúcii. Reflektuje 50. roky, obdobie tvrdých perzekúcií, je majstrovsky nakrútený aj zahraný," doplnil Zrebný. Dopoludňajší blok prehliadky, ktorá v Kine Lumiére potrvá do 10. novembra, je vyhradený pre študentov. Po skončení vybraných popoludňajších premietaní sa pre širokú verejnosť konajú diskusie.

"Festival slobody pôjde tento rok opäť aj do regiónov, 1. decembra budeme v Púchove a 2. decembra v Bardejove. V každom z týchto miest prinesie 'best of' filmového festivalu, celý deň sa budú premietať filmy, budú tiež diskusie. Na festivalové témy sa bude diskutovať s historikmi aj v regiónoch," uzavrel Zrebný.



Multižánrový festival uvedie tiež tri výnimočné divadelné hry. Monodrámu o skutočnom príbehu boxerskej hviezdy Johanna Trollmana predstaví Buranteatr Brno (11. 11.) v Divadle Malá scéna STU, kde (17. 11.) svoj divadelný počin osobne predstaví aj bulharský autor Stefan Canev. Študenti a absolventi Právnickej fakulty Karlovej Univerzity v Prahe zasa predvedú (12. 11.) Rekonštrukciu politického monsterprocesu z 50. rokov 20. storočia. Súčasťou festivalového programu je aj výstava "Communism - La Belle Époque" zobrazujúca 70. roky v európskych krajinách sovietskeho bloku.

Oceňovanie účastníkov protinacistického a protikomunistického odboja sa uskutoční 13. novembra. Počas slávnostného programu v Moyzesovej sieni predseda Správnej rady ÚPN udelí Ceny ÚPN, pamätné medaily či ďakovné listy.

Festival vyvrcholí podujatím Víkend zatvorených hraníc (18. - 20. 11.) na Cyklomoste slobody v Devínskej Novej Vsi. Podrobný program je dostupný na www.festivalslobody.sk.