Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Kultúra

Festival slobody pokračuje ocenením umeleckých prác študentov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aktuálny ročník je venovaný 75. výročiu konca 2. svetovej vojny.

Bratislava 10. novembra (TASR) - Témami prenasledovanie cirkvi komunistickým režimom a občiansky aj kresťanský disent otvorili v pondelok (9. 11.) vo vysielaní Rádia Devín Festival slobody. V poradí 10. ročník festivalu, ktorý organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN), pokračuje v stredu 11. novembra slávnostným vyhlásením výsledkov súťaže Naša nedávna história - Druhá svetová vojna. Záujemcovia ho môžu sledovať od 10.00 h na YouTube kanáli ÚPN. TASR o tom informovala PR manažérka festivalu Andrea Púčiková.

Súťaž, ktorú každoročne vyhlasuje občianske združenie Klub 89 na aktuálnu tému novodobých slovenských dejín, je určená pre žiakov a študentov základných a stredných škôl. "Jej cieľom je zvýšiť záujem mladých ľudí o nedávnu históriu, podporovať ich kritické myslenie a schopnosť pracovať s informáciami a cez dialóg medzi generáciami pomáhať mladým lepšie sa zorientovať aj v súčasnej zložitej vnútropolitickej situácii," priblížila Púčiková súťaž, ktorej aktuálny ročník je venovaný 75. výročiu konca 2. svetovej vojny.

Členovia výberových komisií, medzi ktorými boli významní slovenskí umelci ako Ľubomír Feldek, Miroslav Cipár, Rudolf Sikora a odborníci z ÚPN, vyberali z množstva kvalitných prác. "Okrem troch cien v kategóriách literárna tvorba, audiovizuálna tvorba a retro dizajn udelili aj mimoriadne ocenenia. Diela žiakov a študentov základných, umeleckých a stredných škôl budú vystavené počas ďalších dvoch týždňov v Pálffyho paláci na Zámockej ulici v Bratislave," dodala Púčiková s tým, že víťazné práce, najmä videá, budú dostupné aj na www.festivalslobody.sk a slávnostné oceňovanie bude formou videa zverejnené na portáli www.postoj.sk.

Ďalšou diskusiou pod názvom Slovenskí študenti proti režimu sa festival pokúsi súčasnej mládeži priblížiť študentský život, jeho podmienky, ale aj možnosti a obmedzenia štúdia do roku 1989. Diskutovať budú priami účastníci pochodu bratislavských študentov zo 16. novembra '89 – Dagmar Fűlle, Milan Novotný a Radoslav Števčík. "Diskusia bude zverejnená na YouTube kanáli ÚPN a následne ju zverejní aj portál www.aktuality.sk," uzavrela Púčiková.