Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

VIDEO: Festival USE THE C!TY prináša umenie a hudbu do košických ulíc

V Košiciach na linke číslo deväť premáva električka so štrikovanými grafitmi. Cestujúcim spríjemní cestovanie počas celého týždňa a nájdu v nej štrikované dečky a ozdôbky. Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) realizuje túto aktivitu v spolupráci s organizáciou K 13 – Košické kultúrne centrá v rámci festivalu USE THE C!TY. Foto: FOTO TASR – František Iván

Program podujatia je k dispozícii na webstránke organizácie K13 - Košické kultúrne centrá.

Košice 2. júna (TASR) – Módna prehliadka a koncerty v električkách, Bunkrovisko pre deti i dospelých, hudobno-tanečný program v centre mesta a ďalšie lákadlá ponúka festival USE THE C!TY v Košiciach. Jeho štvordňová oficiálna časť sa začala dnes v priestoroch areálu Kulturpark. Na Trhu s Tabačkou sa počas dňa vlastnými príbehmi a lokálnymi produktmi prezentujú miestni dodávatelia, malí predajcovia, dizajnéri a ďalší kreatívci.

Festival USE THE C!TY – v preklade Použi mesto prináša už ôsmy rok do verejného priestoru umenie. Jeho "zahrievacia" časť sa začala v pondelok (30.5.) v dočasnej stavbe pred Kulturparkom vystúpeniami lokálnych divadiel a tanečných skupín, ako aj workshopmi a plenérmi vo výmeníkoch na sídliskách. V rámci festivalu vznikli aj štrikované grafity v električke na linke č. 9, ktoré spríjemňujú cestovanie počas celého týždňa. Súčasťou sú aj streetdancové workshopy s názvom Move That Park s poprednými tanečníkmi zo Slovenska i zahraničia.



"Náš festival sa zameriava na verejný priestor a participáciu. Snažíme sa vytiahnuť umenie von do ulíc, priamo pred ľudí, troška im osviežiť a ozvláštniť verejný priestor, v ktorom sa pohybujú, aby sa naň pozerali inými očami ako bežne, stereotypne, aby ho videli v novom svetle," priblížil pre TASR koordinátor podujatia Ján Hološ s tým, že festival si "vyskladávajú" samotní Košičania, ktorí sa zapájajú do jeho reálnej tvorby.

Program dnes večer pokračuje v Kulturparku diskusiou Poď von, na ktorej vyrozprávajú svoje príbehy prizvaní aktivisti v oblasti angažovanosti a aktívneho zapojenia obyvateľov do riešenia verejných otázok. Piatkový (3.6.) program Hudba v meste pozostáva z početných koncertov a tanečnej choreografie stoviek mladých ľudí v centre mesta, živá hudba zaznie aj v električke č. 6.



Headlinerom podujatia bude sobotňajšia (4.6.) večerná módna "VYVA show" v špeciálnej električke a pred Kulturparkom. Nasledovať bude moderovaná diskusia so ženami, ktoré stoja za projektom lokálnej módnej značky. Nedeľný (5.6.) program je vyhradený pre deti s témou robotiky, rozprávkou, tvorivými dielňami, workshopmi a maľovaním na tvár.

Program podujatia je k dispozícii na webstránke organizácie K13 - Košické kultúrne centrá.