Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Festival v španielskej Segovii premietne aj slovenského Zbojníka Jurka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Festival ponúkne prierez významnými dielami slovenskej kinematografie od Siakeľovho Jánošíka z roku 1921 až po súčasné diela. Štyri slovenské filmy budú našu krajinu reprezentovať v hlavnej súťaži.

Bratislava 15. novembra (TASR) - Slovensko je tento rok hosťujúcou krajinou 11. ročníka Medzinárodného filmového festivalu Muces v španielskej Segovii. Festival ponúkne prierez významnými dielami slovenskej kinematografie od Siakeľovho Jánošíka z roku 1921 až po súčasné diela. "Štyri slovenské filmy budú našu krajinu reprezentovať v hlavnej súťaži," TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Festival predstaví filmy z rôznych historických období slovenskej filmovej tvorby. Celkovo uvedie 17 slovenských dlhometrážnych filmov a šesť krátkych animovaných snímok. V hlavnej súťaži nás budú reprezentovať hrané debuty dvoch dokumentaristov - Eva Nová (2015) Marka Škopa a Koza (2015) Ivana Ostrochovského a dve minoritné slovenské koprodukcie Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda a Rodinný film (2015) v réžii Olma Omerzua. "O priazeň poroty sa budú uchádzať v kolekcii 35 zahraničných titulov, ktorých výber odráža súčasnú kinematografiu jednotlivých krajín, a zároveň budú uvedené v španielskej premiére."

Retrospektívna sekcia premietne slovenské reprezentatívne filmy ako Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, Boxer a smrť (1962) Petra Solana, Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, Ja milujem, ty miluješ (1980) Dušana Hanáka a ďalšie. V sekcii dokumentárnych filmov to budú Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka a Sila ľudskosti - Nicholas Winton (2002) Mateja Mináča. Slovenský film zaradili aj do sekcie Deti v kine, v ktorej uvedú Zbojníka Jurka (1976) od legendy slovenského animovaného filmu Viktora Kubala.

Slovenské filmy sú aj v sekcii Doposiaľ nevidené (lo nunca visto), ktorá predstaví tri celovečerné filmy - Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského, Pokoj v duši (2009) Vladimíra Balka a Obchádzka na ceste k dokonalej ilúzii (2016) Róberta Fiľa. Doplní ju pásmo krátkych animovaných filmov.

Špeciálna projekcia v Kostole Sv. Quirceho čaká film Jánošík (1921) - s hudobným sprievodom súboru Trio Mandragora s využitím ľudových hudobných nástrojov. "Hudbu k Siakeľovmu filmu inšpirovanú populárnymi slovenskými melódiami skomponoval špeciálne pre MFF Muces dirigent a skladateľ Robert Faltus, ktorý zároveň otvorí festival koncertom na ľudových hudobných nástrojoch vrátane fujary, ktorá patrí do fondu slovenského kultúrneho dedičstva," uzavrela Nôtová.

Festival zameraný na európsku kinematografiu s dôrazom na každoročnú prezentáciu jednej z európskych krajín sa koná od 16. do 22. novembra. MFF Muces 2016 (Muestra de Cine Europeo) uvedie 118 filmov zo 40 krajín sveta. Fokus na slovenskú kinematografiu sa koná v súvislosti s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Sprevádza ho inštalácia plagátov k slovenským filmom pod názvom Slovenská kinematografia v obrazoch. Prístupná bude do 30. novembra v kultúrnom centre La Alhóndiga.