Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Filmový festival v Trenčianskych Tepliciach uvedie viac ako 60 filmov

Na snímke umelecká riaditeľka festivalu Ľudmila Cviková (vľavo), primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty (uprostred) a moderátorka Zlatica Puškárová Švajdová počas tlačovej konferencie k Medzinárodnému Filmovému festivalu v Trenčianskych Tepliciach, 17. mája 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice potrvá do 26. júna. Premietať sa bude v kine Prameň, v Kursalone, na kúpalisku Zelená žaba a na námestí.

Bratislava 20. júna (TASR) - Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice uvedie viac než 60 titulov, z ktorých je približne polovica celovečerných. Diváci sa môžu tešiť na filmy z rôznych krajín Európy, ale aj z Južnej Ameriky či Ázie. V sekcii Náš svet ich môže osloviť napríklad komédia Sedem statočných dôchodcov (2015) japonského kultového herca a režiséra Takeshiho Kitanu či medzinárodne úspešný bulharský debut Smäd (2015) režisérky Svetly Tsotsorkovej, ktorý získal cenu za najlepší hraný film na festivale Crossing Europe 2016.

Medzi pozoruhodné tituly patrí aj umelecký kolumbijský film Objatie hada (2016) režiséra Ciro Guerru, ktorý je prvým kolumbijským filmom v histórii nominovaným na Oscara. V programe figuruje i populárna dráma inšpirovaná skutočným príbehom Idol (2015) od palestínskeho režiséra Hany Abu-Assada, držiteľa cien z Berlinale, MFF Cannes či Európskej filmovej ceny (EFA), ktorý za Idol získal aj nomináciu na divácku cenu na MFF v Minneapolise.

Návštevníci festivalu si budú môcť pripomenúť francúzsku hereckú legendu Catherine Deneuve vo filmoch Dáždničky zo Cherbourgu (1964) či Neodolateľný muž (2014) a nedávno zosnulého talianskeho režiséra Ettore Scolu filmom Aké zvláštne meno Federico!

Projekcie Open Air kina otvorí predstavenie Večery s Chaplinom sprevádzané saxofónovým kvartetom. Okrem toho, že vzdá hold majstrovi nemého filmu, má byť zároveň edukatívnym podujatím pre mladšie generácie divákov.

V spolupráci s Asociáciou slovenských filmových klubov organizuje festival aj špeciálne premietanie nového slovenského dokumentárneho filmu Okhwan na ceste za slobodou (2016) režiséra Mareka Mackoviča. Projekcia sa začne ako event - v zmysle myšlienky filmu príde jeho režisér na premietanie do Trenčianskych Teplíc na bicykli.

V exkluzívnej slovenskej premiére uvedie festival divácky úspešný český rodinný film Děda (2016). Pod letnú komédiu sa podpísala trojica režisérov Mejla Basel, Marta Santovjáková Gerlíková a Jiří Novotný.

Medzinárodnú súťažnú prehliadku študentských filmov Na ceste otvorí vo štvrtok 23. júna maďarský režisér Béla Tarr, filmový pedagóg zo Sarajevskej filmovej akadémie a držiteľ Strieborného medveďa a Ceny FIPRESCI z festivalu Berlinale. Béla Tarr si v prvý deň festivalu prevezme ocenenie Zlatá kamera za prínos pre európsku kinematografiu, pri tejto príležitosti si diváci budú môcť pozrieť dokumentárny film Jean-Marca Lamourea - Béla Tarr: Byť filmárom.

Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice potrvá do 26. júna. Premietať sa bude v kine Prameň, v Kursalone, na kúpalisku Zelená žaba a na námestí. Niektoré z filmov uvedie aj trenčianske kino Metro.