Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Viva Musica! opäť ponúkne pop, džez, klasiku aj breakdance

Otvárací koncertu 8. ročníka Viva Musica! festivalu 2012 Foto: TASR/Michal Svítok

Festival sa uskutoční v Bratislave v dňoch 22. - 29. júna.

Bratislava 1. júna (TASR) – Známy festival Viva Musica! Festival sa v slovenskej metropole uskutoční v dňoch 22. – 29. júna. V deviatom ročníku toho podujatia ponúkne sedem hudobných zážitkov na štyroch pódiách, budú nimi bratislavské Hlavné námestie, Stará tržnica, Bratislavský hrad a Záhrada domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici. Organizátori ponúknu opäť to najlepšie z hudobnej scény viacerých žánrov, poľské kvarteto MozART Group, ďalšími budú venezuelská klaviristka Gabriela Montero, japonská jazzová klaviristka Hiromi, breakdanceri Red Bull Flying Bach, Adriana Kučerová, Lúčnica aj autorský koncert Petra Hapku.

Poľské kvarteto MozART Group je partia vyštudovaných hudobníkov, ktorí sa rozhodli hrať klasickú hudbu tak trochu inak. V rámci svojich vystúpení pracujú s hudbou ako s plátnom, analyzujú jej štruktúru a dopĺňajú ju o brilantné asociácie s nečakanými vyústeniami. Vystúpia 22. júna v rámci otváracieho koncertu festivalu na Hlavnom námestí a vstup na ich koncert bude bezplatný. Pôvodom venezuelská klaviristka Gabriela Montero patrí nepochybne k najzaujímavejším zjavom na medzinárodnej klasickej hudobnej scéne. Na Slovensku sa predstaví prvýkrát 23. júna na koncerte v Starej tržnici. Deň nato sa rovnako v Starej tržnici predstaví japonská jazzová klaviristka Hiromi s novým projektom Move.



Hlavným mottom projektu Red Bull Flying Bach je, že pohyby breakdancerov sú rovnako "cool" ako Bachove fúgy z Temperovaného klavíra. Flying Steps, niekoľkonásobní svetoví šampióni v breakdance z Berlína, vytvorili 70-minútovú unikátnu show, v ktorej spojili urbánnu street kultúru so súčasným tancom a nadčasovou hudbou nemeckého barokového génia Johanna Sebastiana Bacha.

Koncertom Hudobná záhrada Bratislavy si Viva Musica! festival pripomína svoje začiatky, keď sa prvýkrát v roku 2004 konal práve pod týmto názvom. Opäť oživí tradíciu komorných koncertov v rámci festivalu. Na jednom pódiu sa tentoraz stretnú výnimoční slovenskí umelci ako Adriana Kučerová (soprán), Milan Paľa (husle), Ladislav Fančovič (klavír), Ivan Danko (hoboj), Robert Lakatoš (viola) a Michal Matejčík (harfa), ktorí uvedú komorné diela z tvorby slovenských i zahraničných autorov.



Folklor Symphony je koncert, realizovaný v spolupráci s umeleckým súborom Lúčnica pri príležitosti 65. výročia jeho založenia. Vystúpenie 27. júna na Západnej terase Bratislavského hradu bude poctou dvom významným predstaviteľom slovenskej hudby – hudobným skladateľom Tiborovi Andrašovanovi a Svetozárovi Stračinovi.

Viva Petr Hapka! bude 29. júna na Bratislavskom hrade záverečným koncertom festivalu. Bude hudobným portrétom českého bohéma, muža s "drsnou" vizážou a hrivou bielych vlasov, preháňajúceho sa na motorke v koženom saku. Petr Hapka je autorom desiatok známych skladieb, väčšinu z nich vytvoril spolu s textárom Michalom Horáčkom. Sú nimi hity ako Levandulová, Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita, Rozeznávám či Bude mi lehká zem. Prispel nimi do repertoáru Hany Hegerovej, Lucie Bílej, Michaela Kocába, Jany Kirschner či Richarda Müllera a sám sa takisto presadil ako výrazný spevák.