Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Filharmónia sa predstaví pod taktovkou dirigenta A. Borejka

Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor Foto: Slovenská filharmónia/Ján Lukáš

Dirigent poľsko-ruského pôvodu je hudobným riaditeľom a šéfdirigentom Národnej filharmónie vo Varšave a rezidenčným dirigentom Orchestra Sinfonica di Milano.

Bratislava 22. mája (TASR) - Orchester Slovenská filharmónia (SF) a Slovenský filharmonický zbor (SFZ) sa vo štvrtok 23. mája a v piatok 24. mája predstavia v bratislavskej Redute pod taktovkou Andreja Borejka. Dirigent poľsko-ruského pôvodu je hudobným riaditeľom a šéfdirigentom Národnej filharmónie vo Varšave a rezidenčným dirigentom Orchestra Sinfonica di Milano. Sólistom večerov bude ukrajinský klavirista Antonii Barishevski.

"V jeho interpretácii zaznie Koncert pre klavír a orchester Slovanský, op. 54, koncert jeho krajana Borisa Ljatošinského. V diele sa striedajú virtuózne sólové plochy so zvučnými plochami symfonického orchestra evokujúcimi filmovú hudbu," približuje Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF. Dodáva, že Symfonické variácie Witolda Lutosławského budú kontrastovať s harmonickým dielom pre acappella zbor Pokoj na zemi, op. 13 Arnolda Schönberga.

Koncert uzavrie Žalmová symfónia z roku 1930, podľa SF reprezentatívne a mimoriadne sugestívne dielo Igora Stravinského postavené na dychových nástrojoch a miešanom speváckom zbore. "Stravinskij dostal objednávku skomponovať toto dielo ešte počas pôsobenia v Paríži, v období, kedy ho zasiahla smrť blízkeho priateľa, baletného impresária Sergeja Ďagileva," dodáva filharmónia k dielu, ktoré skladateľ skomponoval na texty žalmov 38., 39. a 150. pôvodného latinského prekladu Vulgáty, na "slávu Božiu" a venoval Bostonskému symfonickému orchestru pri príležitosti jeho 50. výročia. "Tak znela dedikácia skladby napísaná Stravinským," uzatvára Tolstova.