Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Bibiana pripravuje 13. ročník Bienále animácie Bratislava

Na snímke medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Bienále animácie Bratislava sa uskutoční 10. až 14. októbra v Bratislave a súčasne aj v ďalších slovenských mestách.


Bratislava 6. októbra (TASR) – Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana pripravuje 13. Bienále animácie Bratislava (BAB), medzinárodný festival animovaného filmu pre deti. Uskutoční sa v dňoch 10. až 14. októbra v Bratislave a súčasne aj v ďalších slovenských mestách.

Tento rok uvedie festival 250 filmov, z nich sa na súťaži zúčastní 59 filmov z 25 krajín. Pre porovnanie, v predchádzajúcom ročníku v roku 2014 bolo uvedených 180 filmov, z nich 56 súťažných z 28 krajín, ktoré videlo viac ako 10.000 detských divákov. Zvýšený záujem o tento festival dokumentuje tento rok takmer 200 prihlásených zo 45 krajín. Z nich sa do užšieho výberu dostalo 80 filmov.

V tomto ročníku sa BAB vyberie aj do ďalších miest Slovenska, súťažné premietania a výberové kolekcie filmových programov sa prenesú aj do mimobratislavských regiónov. Okrem troch kín v Bratislave - Kina Nostalgia, Domu kultúry Dúbravka a Domu kultúry Zrkadlový háj sa súťažné premietania pre detských divákov uskutočnia aj v Kunsthalle v Košiciach, v Kine Scala v Prešove a v Art Point/kine Baník v Prievidzi.

V medzinárodnej súťaži uvidia diváci najnovšie animované filmy z celého sveta. Deti budú mať možnosť vidieť najlepšie animované filmy z celého sveta, ktoré festival uvedie v premiére, pedagógovia i rodičia budú mať zasa inšpiráciu na mnohé témy pre prácu s deťmi.

Nesúťažné premietania v Kine Mladosť a Kine Klap na FTF VŠMU predstavia nielen najlepšie diela z európskych filmových štúdií, retrospektívne prehliadky tvorby osobností slovenskej animácie, legendy svetového animovaného filmu, ale prinesú aj osobné stretnutia s tvorcami uvedených filmov. Okrem toho možno vidieť aj animované filmy vytvorené deťmi v rámci tvorivých dielní Animácia – škola hrou - Poďte sa hrať s filmom.

Hlavným magnetom tohto ročníka je nielen nadčasová rozprávka, ale aj rozprávka ako poklad európskej kultúry. Prepája sa do programových sekcií festivalu, ale aj profilových prehliadok a výstav. Do Bibiany tak zavíta H. Ch. Andersen vo filmových rozprávkach, prídu legendárni tvorcovia animovaných filmov Jannick Hastrup z Dánska, Tadeusz Wilkosz z Poľska, ktorí svoju tvorbu predstavia deťom osobne.

Nebudú chýbať ani najznámejšie veselé večerníčkové rozprávky slovenského režiséra Vlada Malíka či rozprávky hviezdnych tvorcov zo štúdia Zlín. Filmovou udalosťou bude aj uvedenie kolekcií zaujímavých animovaných filmov pre deti i dospelých Johna Halasa, legendy svetového animovaného filmu, predstaví ich jeho dcéra Vivien Halas, vrátane kultového filmu Farma zvierat.

"Festival je unikátny na mape festivalov tým, že je zameraný výhradne na animovanú tvorbu pre deti. Je to šesť súťažných pásiem, kde sú animované filmy z celého sveta. Tých šesť pásiem, každé z nich má asi hodinu, sa bude premietať nielen v Bratislave. Z malej súťažnej prehliadky sa stala prehliadka, ktorá osloví aj deti v regiónoch. Je dôležité, aby nekomerčný animovaný film cestoval, aby ho poznali aj deti inde a je vlastne takým zrkadlom nekomerčnej audiovizuálnej kultúry pre deti," uviedla pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami programová riaditeľka BAB Katarína Minichová.

Bienále animácie Bratislava získalo v roku 1991 štatút medzinárodného festivalu a od svojich začiatkov spolupracuje s medzinárodnou organizáciou UNICEF. Koná sa pod záštitou a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.