Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Filmové ceny César: Triumfovala Hanekeho Láska a Argo B. Afflecka

Michael Haneke Foto: TASR/AP

Ceny César udeľuje Francúzska filmová akadémia, slávnostný večer sa uskutočnil v parížskom divadle Théâtre du Châtelet.

Paríž 23. februára (TASR) - Na odovzdávaní francúzskych filmových cien César triumfoval v piatok večer v Paríži film Láska režiséra Michaela Hanekeho, ktorý premenil päť z 10 nominácií. Dráma starého manželského páru, kde žena zomiera, získala Césara za najlepší film, réžiu a pôvodný scenár (oboje Haneke). Césarov si za svoj herecký výkon v hlavnej úlohe odniesli aj obaja protagonisti filmu - Emmanuelle Riva, ktorá v nedeľu oslávi svoje 86. narodeniny a Jean-Louis Trintignant (82), ktorého cenu prevzal v Paríži za otca syn.

V nedeľu sa budú v Los Angeles udeľovať americké filmové ceny Oscar, kde má Láska päť nominácií.

Štyroch Césarov si vydobyla snímka Z hrdze a kosti režiséra Jacqua Audiarda o slobodnom otcovi, ktorý vychováva svojho päťročného syna a veľmi si s tým nevie dať rady. Predstaviteľ otca Matthias Schoenaerts získal Césara ako najlepší mladý herec, ďalšie ocenenia má film za najlepší adaptovaný scenár, hudbu a strih.


Najlepší zahraničný film
Césara za najlepší zahraničný film získal v Paríži americký politický triler Argo režiséra Bena Afflecka o odvážnej operácii na záchranu Američanov, zamestnancov ambasády v Teheráne, z Iránu. Film bol nakrútený podľa skutočnej udalosti.

Césara za celoživotné dielo si z Paríža odniesol americký herec Kevin Costner - v rámci žartov o škandále okolo konského mäsa mu dokonca ponúkli aj živého koňa, informovala agentúra Associated Press.

Ceny César udeľuje Francúzska filmová akadémia, slávnostný večer sa uskutočnil v parížskom divadle Théâtre du Châtelet.