Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza film Deti, hovorí o najintímnejších vzťahoch a láske

Tlačová konferencia po novinárskej projekcii pri príležitosti distribučnej premiéry filmu Deti. Na snímke zľava scenárista Marek Leščák a režisér Jaroslav Vojtek. Foto: Michal Svítok

O titulnú pieseň filmovej novinky sa postarala Jana Kirschner.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Po predpremiérovom turné v siedmich slovenských mestách prichádza do kín po celom Slovensku hraný debut dokumentaristu Jara Vojteka Deti. "Hovorí o tých najintímnejších vzťahoch, potrebe lásky a pochopenia," uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii scenárista filmu Marek Leščák, ktorý s Vojtekom spolupracoval už na snímkach My zdes a Hranica. "Film sa volá Deti, ale je to pohľad na dospelých, ktorí deťom vytvárajú priestor, formujú ich a vštepujú im niečo na celý život," povedal Jaro Vojtek, ktorý je divákom známy aj svojím dokumentom Cigáni idú do volieb.

Vojtekov prvý hraný film tvoria štyri poviedky - Syn, Maratón, Kanárik, Otec. Každá z nich sa odohráva v inom ročnom období a zobrazuje iný vzťah rodičov a detí. Či už ide o otca vyrovnávajúceho sa s nedostupným autistickým svetom svojho syna, mladého muža, ktorý nezvláda odlúčenie od rodiny, chlapca žijúceho s necitlivým otčimom, či zradenú ženu starajúcu sa o zomierajúceho otca. "Chceli sme hovoriť o vzťahoch, ktoré sú nám vopred predurčené, nevyberáme si ich počas života ako partnerov, ale narodíme sa do nich a nemôžeme ich zo dňa na deň ukončiť," doplnil režisér. Hlavné úlohy zveril do rúk neopozeraným tváram hercov i nehercov, čím dodal jednotlivým príbehom uveriteľnosť.



Herečka Éva Bandor stvárnila titulnú úlohu v poviedke Otec, v ktorej si zahrala so svojím učiteľom, budapeštianskym hercom, režisérom a dramatikom Jánosom Gosztonyim. Jeho rola vo filme Deti bola poslednou, premiéry sa 87-ročný umelec nedožil. Herec Divadla Skrat Vlado Zboroň hrá hlavnú úlohu v poviedke Syn, v ktorej autistické dieťa stvárnil zdravý chlapec Roman Bubla. "Bolo to ťažké, pretože zahrať autistu len tvárou je ťažšie ako sa učiť texty. Vždy, keď som natáčal, predstavoval som si Adamka, autistu, ktorého poznáme," prezradil nádejný herec, ktorého si režisér vybral cez kasting. Tak sa do snímky dostal aj chlapec Arnold Nagy, ktorý je hlavným hrdinom poviedky Kanárik. Martina Horvátha, ktorý zohral titulnú postavu v poviedke Maratón, objavil filmový štáb v rómskej osade, kde sa časť poviedky aj nakrúcala.

O titulnú pieseň filmovej novinky sa postarala Jana Kirschner. "Spája navzájom všetky štyri príbehy dohromady a dáva takú milú bodku za filmom," dodala speváčka.

Snímka vznikala od jari 2012 do jesene minulého roka. Nakrúcalo sa na štyri etapy, štáb strávil 35 natáčacích dní na približne 15 lokáciách na Slovensku, v Česku a Bulharsku. Producentom snímky, pod ktorú sa podpísali Tomáš Stanek (kamera), Maroš Šlapeta (strih), Michal Nejtek (hudba), Dušan Kozák (zvuk), je MPhilms, koproducentmi česká spoločnosť Duracfilm a RTVS.

Deti prináša do kín od 25. septembra Asociácia slovenských filmových klubov (ASFK) ako jediný slovenský dlhometrážny film vo výberovej desiatke putovnej prehliadky Projekt 100 - 2014.