Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Na Filmovom festivale inakosti sa predstaví aj Robert Vano

Robert Vano Foto: Tomáš Donát / Robert Vano Gallery

Okrem premietaní festival prinesie viaceré sprievodné akcie - workshopy, diskusie, divadelné predstavenie v podaní Divadla NoMantinels a Soirée s Robertom Vanom.

Bratislava 16. októbra (TASR) - O týždeň sa v Bratislave začne 7. ročník Filmového festivalu inakosti (FFi). Od stredy do nedele (23.-27. októbra) ponúkne v Kine Lumiére 19 titulov s LGBTI tematikou (17 celovečerných filmov a dve krátke snímky). "Sme veľmi radi, že sa nám tento rok do programu podarilo získať víťaza tohoročného Cannes - francúzsky film Život Adele, ktorý prináša lesbický príbeh osudovej lásky," uviedla dnes na tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Zita Hosszúová.

Za ďalší festivalový ťahák označila film mladej poľskej režisérky Malgorzaty Szumowskej V mene... (W imie, 2013), ktorý otvára kontroverznú tému homosexuality v radoch predstaviteľov rímskokatolíckej cirkvi. "Prináša príbeh kňaza, ktorý je konfrontovaný so svojou homosexualitou a zároveň sa musí vyrovnať s istými cirkevnými dogmami, s ktorými sa nie úplne stotožňuje," povedala pre TASR Zita Hosszúová. "Je to nesmierne zaujímavý film, predpokladáme, že pritiahne širokú verejnosť."

Okrem premietaní festival prinesie viaceré sprievodné akcie - workshopy, diskusie, divadelné predstavenie v podaní Divadla NoMantinels a Soirée s Robertom Vanom. Unikátnu príležitosť stretnúť svetoznámeho fotografa, ktorý pochádza zo Slovenska a v sedemnástich rokoch sa vybral za oceán splniť si svoj americký sen, budú mať návštevníci festivalu 23. októbra v Kine Lumiére. Soirée bude predchádzať projekcia dokumentárneho filmu 13. komnata Roberta Vana. "Vracia sa na Slovensko, aby predstavil svoju tvorbu a priblížil svoj život, ktorý je poznačený emigráciou, skutočnosťou, že je gej a konfrontáciou s umeleckou fotografiou i šoubiznisom ako takým," dodala riaditeľka FFi.

Súčasťou festivalu bude tiež diskusia venovaná LGBT aktivizmu v kresťanskej krajine. Uskutoční sa v priestoroch Nadácie otvorenej spoločnosti a pokúsi sa odpovedať na otázky Dá sa zjednotiť kresťanská viera a LGBT aktivizmus?, prípadne Čo na ňom prekáža kresťanom? Pôsobeniu LGBT komunity v pracovnom prostredí sa bude venovať panelová diskusia s názvom LGBT a jej priaznivci na pracovisku. V bratislavskom KC Dunaj ju organizuje občianske združenie Diversity PRO. Festival sa nevyhne ani otázkam týkajúcim sa práv LGBT osôb na Slovensku. Pozvaní odborníci budú spolu s festivalovým publikom hľadať odpovede aj na otázku právnej možnosti úpravy vzťahu dvoch osôb rovnakého pohlavia.

Patronát nad FFi aj v jeho 7. ročníku držia herci Zuzana Kronerová a Richard Stanke, záštitu nad ním prevzal minister spravodlivosti Tomáš Borec, predseda Výboru pre práva LGBTI osôb a bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Podujatie je realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.