Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Film Help! skupiny Beatles má 50 rokov

Logo skupiny Beatles, archívne foto Foto: TASR/AP

Prácu na filme začali vo februári 1965. Producent Walter Shenson a režisér Richard Lester si vybrali námet podľa knihy amerického spisovateľa Marka Behma.

Bratislava 29. júla (TASR) – Druhý film skupiny Beatles s názvom Help! má dnes neuveriteľných 50 rokov. Premiéru pre kráľovskú rodinu a pozvaných hostí mal 29. júla 1965 v London Pavillon Cinema na Piccadilly Circus. Avízom mal byť desiaty singel skupiny s pesničkou Help!, v Spojených štátoch na etikete Capitol vychádza 19. júla, v Británii o štyri dni neskôr, na B strane bola skladba I'm Down.

Prácu na filme začali vo februári 1965. Producent Walter Shenson a režisér Richard Lester si vybrali námet podľa knihy amerického spisovateľa Marka Behma. Exteriéry filmu sa nakrúcali od marca na Bahamských ostrovoch a v rakúskych Alpách. George Harrison stál prvýkrát na lyžiach a Ringo Starr pre filmovanie nemal možnosť vychutnať si medové týždne, keďže sa 11. februára oženil. Vyvolenou bola Maureen Coxová, dlhoročná láska ešte z čias účinkovania Beatles v Cavern Clube. Názov prvého filmu A Hard Days Night použili na základe Ringovej poznámky po 18-hodinovom maratóne v londýnskom filmovom štúdiu Twickenham – „It's Been A Hard Day's Night“ (To bol teda ťažký deň). Aj názov druhého filmu vyrobil Ringo Starr. V jednej zo scén bol Ringovým partnerom živý tiger, pri nakrúcaní sa ale zviera objavilo na scéne v neplánovanom okamihu a Ringo začal volať o pomoc. Po vyriešení situácie sa všetci v tej chvíli rozhodli dať filmu názov Help!.

Na rozdiel od prvého filmu A Hard Day's Night, ktorý dokumentoval priebeh dňa na koncertnom turné Beatles, vo filme Help! sa všetko točí okolo diamantového prsteňa Ringa Starra. Ten má vraj čarovnú moc, získať ho chcú dvaja blázniví vedci aj fanatickí prívrženci orientálnej náboženskej sekty. Divák sa vo filme dozvie, že prsteňom sa dá získať diktátorská moc a možno ním ovládnuť celý svet. Fanatici sekty aj blázniví vedci preto prenasledujú nielen Ringa, ale všetkých členov Beatles. Ako v každej dobrej komédii, aj tu nakoniec víťazí dobro nad zlom a prsteň ostáva na Ringovej ruke.

Pesničky pre film zložila dvojica John Lennon a Paul McCartney, jednu pridal aj George Harrison. Nahrávali sa v štúdiu na Abbey Road v Londýne od februára do apríla 1965. Pilotný singel, v poradí desiaty skupiny Beatles so skladbou vyšiel 23. júla 1965 a 31. júla už bol na čele anglického rebríčka. Firma EMI Parlophone vydala 6. augusta v poradí piaty album Help, na ktorom bolo sedem skladieb z filmu – Help!, The Night Before, You've Got To Hide Your Love Away, I Need You, Another Girl, You're Going To Lose That Girl a Ticket To Ride. Album sa dostal na prvé miesto v rebríčku a udržal sa v ňom celkove 37 týždňov. Mal úspech, v reedícii ho vydali ešte dvakrát - v júli 1971 a v máji 1987. Tretíkrát v reedícii vyšiel v rámci celej kolekcie 13 remastrovaných albumov v septembri 2009. V New Yorku mal film premiéru 11. augusta 1965.

Horúčka zvaná beatlesmánia bola v roku 1965 už na bode varu, čo bolo potešením pre kráľovskú rodinu aj premiéra Harolda Wilsona, ktorý sa priznal, že patrí k prívržencom Beatles. Kráľovská daňová pokladnica si prišla tiež na svoje, keď len v Anglicku odhadli obrat z ich platní v roku 1964 na 27 miliónov libier, ďalších 21 miliónov vyniesol predaj beatlesovských suvenírov.

Prvý film A Hard Day's Night zarobil v USA za dva mesiace na vstupnom 14 miliónov dolárov, turné skupiny v Spojených štátoch vynieslo ďalších šesť a pol milióna dolárov. Na začiatku roku 1965 kolovalo vo svete 115 miliónov predaných platní Beatles. Štvorica chlapcov z Liverpoolu prinášala na štátny účet viac ako najznámejšie anglické exportné firmy. Mesiac júl bol pre Beatles mesiacom filmovým, 6. júla 1964 mal premiéru film A Hard Day's Night, 29. júla 1965 nasledovala premiéra filmu Help! a 17. júla 1968 v Londýne premiérovo premietali tretí, animovaný film Yellow Submarine.