Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Detská porota na Berlinale ocenila Piatu loď:Hercom sme naplno uverili

Na archívnej snímke režisérka Iveta Grófová. Foto: TASR - Michal Svítok

Je to obrovské, ale naozaj, obrovské prekvapenie, vôbec som takýto úspech nečakala, uviedla režisérka Iveta Grófová, ktorá si ocenenie osobne v Berlíne prevzala.

Bratislava 20. februára (TASR) - Slovensko-česká snímka Piata loď získala na Berlinale Krištáľového medveďa za najlepší film sekcie Generation Kplus. Ocenenie si osobne v Berlíne prevzala režisérka Iveta Grófová. Snímka mala na 67. MFF Berlín svetovú premiéru.

"V rámci programovej sekcie Generation Kplus ju odprezentovali celkom päťkrát a stretla sa s pozitívnymi reakciami tak detských ako dospelých divákov i filmových kritikov," TASR informovala PR manažérka Zuzana Golianová. Rodinná dráma Piata loď vznikla na motívy úspešného rovnomenného románu Moniky Kompaníkovej. Slovenská premiéra ju čaká 16. marca.

"Je to obrovské, ale naozaj, obrovské prekvapenie, vôbec som takýto úspech nečakala. Úžasné je, že ide o cenu, ktorú udeľujú deti, je perfektné dostať cenu od detskej poroty," uviedla režisérka a scenáristka Iveta Grófová. Detská porota, ktorá je zložená z detí nie starších, ako je samotné obecenstvo filmov programovej sekcie Generation, sa o jej filme vyjadrila: "Vybrali sme kreatívny a autentický film. Je o dvoch deťoch, ktoré si vytvoria svoj malý svet podľa vlastných pravidiel. Príbeh sa nás veľmi dotkol a hercom sme naplno uverili."



Piata loď súťažila v konkurencii filmov z viacerých krajín, ako je Brazília, Veľká Británia, Austrália, Kanada, Poľsko, USA, Nemecko, Argentína, Mexiko, Čína a ďalšie. Film sprevádzala početná delegácia vrátane detských hercov Vanessy Szamuhelovej, Matúša Bačišina, producentky Kataríny Krnáčovej, kameramanky Denisy Buranovej a spisovateľky Moniky Kompaníkovej.

Prvý dlhometrážny film Ivety Grófovej Až do mesta Aš bol slovenským nominantom na Oscara 2012 a otváral sekciu Na východ od Západu na MFF Karlove Vary.