Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film Ivana Ostrochovského zabodoval v nemeckom Wiesbadene

Na snímke scenárista Marek Laščák, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Na festivale, ktorý predstavuje stredo a východoeurópske filmy, ocenili Ostrochovského hraný debut hneď dvakrát.

Bratislava 2. mája (TASR) - Slovenská kinematografia tento týždeň opäť zaznamenala medzinárodný úspech. Film Ivana Ostrochovského zabodoval v nemeckom Wiesbadene na festivale goEast (22. - 28. 4.).

Na festivale, ktorý predstavuje stredo a východoeurópske filmy, ocenili Ostrochovského hraný debut hneď dvakrát. Spomedzi 16 súťažných filmov si odniesol Cenu za najlepšiu réžiu "za stvárnenie zvláštneho hrdinu na ceste za jeho limitami a za réžiu s odstupom, ktorá diváka prináša veľmi blízko k protagonistom", ako aj Cenu FIPRESCI. Podľa vyjadrenia medzinárodnej federácie filmových kritikov je Koza "dobre odsledovaný poetický roadmovie", ktorý "odzrkadľuje zložitú situáciu vo východnej Európe".

Ivan Ostrochovský napísal svoj hraný debut spolu so scenáristom Marekom Leščákom. Príbeh bývalého olympijského boxera a jeho cesta za poslednou prehrou zaujal aj na Medzinárodnom filmovom festivale Vilnius Kino Pavasaris, odkiaľ si odniesol Cenu za najlepší film v súťaži Nová Európa - Nové mená a Cenu Medzinárodnej konfederácie artových kín C.I.C.A.E. "Je to silný príbeh, reálny príbeh človeka. V podstate to vždy zaberie, keď sa pozeráte na niečo, čo viete, že sa stalo, ako keď je to akoby vytiahnuté z kaviarne," komentoval úspech snímky pre TASR Ostrochovský.

Slovensko-česká novinka zobrazuje príbeh bývalého olympionika, rómskeho boxera Petra Baláža, prezývaného Koza, ktorý sa po rokoch bez tréningov rozhodne opäť vstúpiť do ringu, aby zarobil a aby zabránil svojej družke nechať si vziať dieťa. So svojím "manažérom" Zvonkom sa vydávajú na "turné", v ktorom však nesvietia reflektory slávy a nejde o víťazstvá, ale o to, koľko úderov dokáže Koza zvládnuť. "Vyzerá to, že príbeh Petra 'Kozu' Baláža je pre svet oveľa zaujímavejší, ako sme si mysleli. Finančnou výhrou k cene pomôžeme Kozovi s dlhom za nájom," poznamenal režisér k úspechu na nemeckom festivale goEast.

Podľa Ostrochovského je boxer Peter Baláž pre festivalových účastníkov zaujímavejší ako tvorcovia filmu o ňom. "Reagujú naňho lepšie ako na nás. Sú zvedaví na jeho osud, v akej miere je to fikcia, v akej miere je to realita, to je zaujímavé pre divákov," doplnil k snímke, ktorá sa dostala aj do programu festivalu nezávislých filmov Indie Lisboa v Portugalsku, nemeckého festivalu Neisse či kórejského festivalu Jeonju. Ostrochovský priznal, že sleduje životnú púť Petra Baláža aj po skončení filmovania a snaží sa mu pomáhať každý deň. "Sme kamaráti odmalička, veď on je odvedľa z ulice. Snažím sa mu pomáhať už dlho, ten film je len dôsledok. Točil som o ňom krátky dokument ešte ako študent, odvtedy sa sledujeme, kto čo robí."

Publikum na Slovensku si Ostrochovského hraný debut Koza pozrie až v septembri. Bude otváracou snímkou putovnej prehliadky Projekt 100.