Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Ocenený film Jara Vojteka Deti uvedie cez víkend Kino Lumiére

Ilustračné foto, Kino Lumiére Foto: TASR

Film si v Pekingu v konkurencii 15 súťažných snímok z celého sveta pripísal na konto až tri z desiatich hlavných festivalových cien Tiantan.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Bratislavské Kino Lumiére reaguje na mimoriadny úspech filmu Jara Vojteka Deti. Celovečerný hraný debut oceňovaného dokumentaristu, ktorý získal 23. apríla tri významné ocenenia na 5. Medzinárodnom filmovom festivale v Pekingu, uvedie cez víkend na dvoch neplánovaných projekciách. Film si v Pekingu v konkurencii 15 súťažných snímok z celého sveta pripísal na konto až tri z desiatich hlavných festivalových cien Tiantan, o ktorých rozhodla prestížna porota na čele s predsedom - svetovým režisérom Lucom Bessonom.



Prvý hraný film režiséra Jara Vojteka Deti autenticky zobrazuje pokrivené rodinné vzťahy. Tvoria ho štyri poviedky - Syn, Maratón, Kanárik, Otec, ktoré vytvárajú jeden pohľad na rôzne podoby vzťahu rodičov a detí. O ocenení snímky rozhodla medzinárodná porota v zložení významných filmárov svetového mena. Predsedal jej francúzsky režisér Luc Besson, tvorca úspešných filmov Leon, Piaty element, Lucy. V porote ďalej o oceneniach rozhodovali Bessonov dvorný scenárista Robert Mark Kamen, ktorý s ním napísal 14 filmov, jeden z divácky najznámejších ázijských režisérov v našom teritóriu Kim Ki-duk (Golfová palica, Luk, Samaritánka, Jar, leto, jeseň, zima..., Pieta) a brazílsky režisér Fernando Meirelles, ktorý získal vyše 50 ocenení za svoj film Mesto bohov, vrátane nominácií na Oscara.

MFF v Pekingu uviedol slovenský film v oficiálnom výbere na svojej pôde vôbec po prvý raz. Jeho 5. ročník sa konal od 16. do 23. apríla.

Kino Lumiére premietne úspešný film Deti v sobotu 25. apríla o 21.00 hodine a v nedeľu 26. apríla o 15.00 h v slovenskom znení, so slovenskými titulkami. TASR informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).