Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film Masaryk bude mať svetovú premiéru na Berlinale

Na snímke zľava herci Robert Nebřenský (generál Syrový), Oldřich Kaiser (prezident Beneš), Kateřina Lojdová (manželka prezidenta Beneša) a režisérJulius Ševčík počas nakrúcania exteriérových scén filmu Masaryk na Primaciálnom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Svetovú premiéru absolvuje Masaryk počas Berlinale (9. - 19. 2.), do širokej distribúcie vstúpi v slovenských kinách 23. marca.


Bratislava 11. januára (TASR) - Film Masaryk, venovaný jednému životnému obdobiu diplomata a politika Jana Masaryka, bude mať svetovú premiéru na Berlinale. Novú snímku režiséra Juliusa Ševčíka uvedú v hlavnom programe 67. ročníka MFF v Berlíne pod hlavičkou Berlinale Special.

"Film bol vybratý v konkurencii približne 6000 ďalších snímok. V rámci tejto sekcie uvádza berlínsky festival mimoriadne kinematografické počiny alebo pocty svetovým filmárskym osobnostiam," TASR informovala Adriána Čahojová, PR manažérka filmu Masaryk. Minulý rok boli v rámci sekcie Berlinale Special uvedené napríklad Pocta Alanov Rickmanov - film Rozum a cit a Pocta Davidovi Bowiemu - snímka Muž, ktorý spadol na zem alebo titul kontroverzného dokumentaristu Michaela Moorea Where to Invade Next. V roku 2015 bol do tejto sekcie vybraný tiež film Antona Corbijna Life s Robertom Pattsonom v hlavnej úlohe.

Ako prezradili tvorcovia Masaryka, film vo výbere zvíťazil v celosvetovej konkurencii. Očakávaná česko-slovenská snímka si merala sily s niekoľko tisíc titulmi zo všetkých kútov sveta. Producent filmu Rudolf Biermann verí, že nevšedný príbeh Jana Masaryka môže byť zrozumiteľný i medzinárodnému publiku: "Film rozpráva v dobovom kontexte o udalostiach, ktoré výrazne ovplyvnili vznik modernej Európy. Zároveň však ponúka nadčasovú úvahu o zodpovednosti jedinca a o jeho konaní v prospech štátu a národa, často na úkor seba samého. Masaryk bol človek veľkého vnútorného sváru medzi citlivou umeleckou dušou a zmyslom pre zodpovednosť a sebaobetovanie v prospech spoločenských cieľov. A v tomto zmysle mu môže dobre porozumieť i medzinárodný divák."

Spoluscenárista a režisér Masaryka Julius Ševčík tvrdí, že príbeh ľudí, ktorí sa snažia, i keď nedokonale postaviť diktatúre, je vždy nadčasový a romantický, rovnako ako je často krutý a vopred odsúdený na neúspech. "Nech už ide o Jana Masaryka, ktorý sa snaží presvedčiť veľmoc, aby zarazili nacistickú agresiu, či v inom životnom období agresiu ruskú, alebo študenta stojaceho si za svojou pravdou proti presile, či o bežného človeka, ktorý chce žiť slobodne navzdory silám, ktoré ho chcú zmanipulovať či zajať, vždy ide napokon o boj dobra proti zlu, a v ňom zlo často víťazí," vysvetlil.

Pre producentskú spoločnosť IN Film ide o návrat do hlavného programu Berlinale po desiatich rokoch. Spoločnosť bola v minulosti výkonným producentom snímky Obsluhoval jsem anglického krále, ktorý bol na festivale uvedený v súťaži a v roku 2007 získal cenu FPRESCI. Po desiatich rokoch sa tak vráti na Berlinale i herec Oldřich Kaiser, ktorý v oboch filmoch vytvoril jednu z hlavných úloh.

Svetovú premiéru absolvuje Masaryk počas Berlinale (9. - 19. 2.), do širokej distribúcie vstúpi v slovenských kinách 23. marca. "Termín kinopremiéry tvorcovia snímky určili symbolicky na marec, vzhľadom na to, že doposiaľ nevyjasnený pád z okna, ktorý ukončil život Jana Masaryka, sa odohral práve v noci z 9. na 10. marca 1948," dodala Čahojová.