Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

V Benátkach sa začal 71. ročník medzinárodného filmového festivalu

Herec Edward Norton na MMF v Benátkach. Foto: TASR/AP

Slovenský ani český film sa v programe festivalu nenachádza.

Benátky 27. augusta (TASR) - Slávnostná premiéra čiernej komédie Birdman (Or the Unexpected Virtue of Ignorance), ktorej tvorcovia sa kriticky pozreli na hollywoodske maniere, otvorila dnes večer za prítomnosti talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana už 71. ročník najstaršieho medzinárodného filmového festivalu planéty v talianskych Benátkach.

Medzi početnými hosťami nechýbali popri mexickom režisérovi Alejandrovi Gonzálezovi Iňarritovi ani predstavitelia hlavných postáv snímky, vrátane Michaela Keatona, Edwarda Nortona a Emmy Stoneovej. Obaja páni kráčali po červenom koberci v smokingoch, ich šarmantná kolegyňa v čiernej róbe s veľkým dekoltom.

Režisér snímky sa v Benátkach už pred dnešnou večernou projekciou vyznal, že mal strach, keď nakrúcal svoju vôbec prvú komédiu. "Po takých mnohých dramatických filmoch, po takom štipľavom mexickom čili som však mal chuť na dezert," formuloval filmár, ktorý nakrútil napríklad filmy ako Babel alebo 21 gramov. Podľa vlastných slov sa doteraz na "pľaci" nemohol smiať, pri nakrúcaní Birdmana sa však toho dočkal. Kritici, ktorí mali možnosť film vidieť, však tvrdia, že popri atribútoch komédie obsahuje snímka aj mnoho temného, čo nedáva divákom priestor na skutočnú odviazanú zábavu, aj keď režisér majstrovsky stiera hranice medzi realitou a fikciou.

Na 71. ročníku podujatia, ktoré potrvá do 6. septembra, sa bude v súťažnej sekcii uchádzať o hlavnú trofej - Zlatého leva - 20 filmov.

Budú medzi nimi aj novinky renomovaných tvorcov, napríklad Fatiha Akina o osude Arménov, Xaviera Beauvoisa či Abela Ferraru, ktorý nakrútil biografiu iného slávneho filmára Piera Paola Pasoliniho, ale aj viaceré filmy renomovaných európskych kinematografií, zástupcovia severskej školy či snímky z Číny, Iránu alebo Japonska. Americkú kinematografiu reprezentuje kvarteto filmov, vrátane otváracej snímky prehliadky nakrútenej v americko-francúzskej koprodukcii.

Mimo súťaže premietnu v Benátkach snímky iných uznávaných filmárov, napríklad Petera Bogdanovicha, Jamesa Franca, Amosa Gitaia, Andreja Končalovského, Barryho Levinsona, Manoela de Oliveiru, Gabrieleho Salvatoresa, Ulricha Seidla či Larsa von Triera.

Slovenský ani český film sa v programe festivalu nenachádza.

O laureátoch festivalovej súťaže rozhodne deväťčlenná medzinárodná odborná porota pod vedením francúzskeho oscarového hudobného skladateľa Alexandra Desplata.

Práve on sa dnes nechal počuť, že by rád videl nové filmy, nové témy, objavil nové tváre. Predseda poroty, v ktorej okrem iných zasadne aj renomovaný herec Tim Roth, súčasne vyjadril nádej, že porota bude konfrontovaná s veľmi silnými a originálnymi pohľadmi tvorcov.