Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Film o J. Palachovi príde do kín už 30. augusta

Na snímke zľava herec Viktor Zavadil, režisér Robert Sedláček a producentka Silvia Panáková počas tlačovej konferencie k novému česko-slovenskému filmu Jan Palach 23. augusta 2018 v Bratislave. Foto: TASR – Jakub Kotian

Životopisný film vznikol v spolupráci RTVS, Českej televízie a Cinemartu. Finančne ho podporili Audiovizuálny fond a Český štátny fond kinematografie.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Slovenskí diváci si budú môcť filmové spracovanie príbehu českého študenta, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii v Československu, pozrieť v kinách už 30. augusta. Česko-slovenská snímka Jan Palach, ktorú nakrútil režisér Robert Sedláček podľa scenára spisovateľky Evy Kantůrkovej, predstavili tvorcovia a herci vo štvrtok (23.8.) v Bratislave.

"Jan Palach bol jeden z mnohých, ktorí si siahli na život pre svoje ideály a presvedčenie. Stala sa z neho ikona, ktorá je svojím odkazom stále aktuálna. Natočili sme film o udalostiach, ktoré výrazne poznačili našu spoločnú históriu," uviedol Sedláček.

Životopisný film vznikol v spolupráci RTVS, Českej televízie a Cinemartu. Finančne ho podporili Audiovizuálny fond a Český štátny fond kinematografie.

Dramaturg RTVS Michal Pusztay priblížil, že táto životopisná dráma má pre televíziu hlbší zmysel. V Palachovom príbehu podľa jeho slov "môžeme nájsť viacero prepojení na súčasnosť."

Snímka pozoruje posledné mesiace života mladého muža na základe dostupných faktických prameňov a zároveň premýšľa, čo sa mu tiahlo hlavou. Jan nikomu z blízkych o svojom rozhodnutí vopred nepovedal. Ani nenaznačil, že by bol samovraždy schopný. Vo filme prechádza vzťahom so svojou priateľkou Helenkou, búrlivým študentským životom v roku 1968, spolužitím s matkou doma vo Všetatoch, zažije študentské brigády v Kazachstane a Francúzsku, chodí do školy, pozoruje a mlčí. Rovnako, ako sa od jesene 1968 mení verejný život, kolorit ulíc i výrazy ľudí, deje sa niečo s Janom.