Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Radovan Lukavský bol posledný mohykán starej českej hereckej školy

V roku 1919 sa narodil český herec a pedagóg RADOVAN LUKAVSKÝ. Jeho pôsobiskami od roku 1946 boli postupne Městské divadlo na Královských Vinohradech v Prahe, Městská divadla pražská, Divadlo komedie a Komorní divadlo. Od 50. rokov minulého storočia bol členom Národního divadla (ND) v Prahe. Známy je tiež z filmov ako napríklad Kráľ Šumavy, Drak sa vracia či Signum Laudis alebo z televízneho seriálu F.L. Věk. Jeho podmanivý hlas bol využitý v úlohe rozprávača v seriáloch Krajné medze alebo Cirkus Humberto. Zomrel 10.3.2008. Foto: TASR

Dnes by oslávil 95. narodeniny.

Praha/Bratislava 1. novembra (TASR) – Český herec a pedagóg Radovan Lukavský by dnes oslávil 95. narodeniny.

"Posledný mohykán" starej českej hereckej školy stvárnil počas svojho života stovky divadelných, filmových i televíznych rolí. Jeho podmanivý hlas z neho robil jedného z najlepších rozprávačov a recitátorov poézie. Popri hereckej kariére pôsobil ako vysokoškolský pedagóg a bol tiež autorom dvoch kníh o herectve. "Bol posledným veľkým hercom a vlastne i posledným rytierom jednej skvelej éry českého divadla", povedal o umelcovi český herec a režisér Václav Postránecký.

Radovan Lukavský sa narodil 1. novembra 1919 v českej metropole Prahe do hlboko veriacej rodiny. V mladosti uvažoval o kňazskom povolaní. S výborným prospechom vyštudoval reálne gymnázium v Českom Brode a pokračoval štúdiom češtiny a francúzštiny na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe. Počas druhej svetovej vojny prišlo k zatvoreniu českých vysokých škôl a Lukavský istý čas pracoval ako telegrafista. V tej dobe začal snívať o hereckej kariére. V roku 1941 sa prihlásil na pražské herecké konzervatórium, avšak v druhom ročníku bol nútene nasadený na prácu vo vojnovom priemysle v Nemecku. Štúdium na Univerzite Karlovej i na konzervatóriu dokončil až po vojne.

Pripomeňte si zamatový hlas Pána umelca:





Prvé divadelné angažmán získal Radovan Lukavský v pražskom Divadle na Vinohradech, kde pôsobil do roku 1950. Odtiaľ prešiel do Městských divadel pražských a v roku 1957 sa už ako skúsený a uznávaný herec stal členom činohry Národného divadla v Prahe. Najprestížnejšou Lukavského úlohou na divadelných doskách sa stala rola Hamleta, ktorú odmietol Karel Hoger. A bol to práve Hoger, ktorý Lukavskému neskôr povedal: "Pán kolega, uvedomujete si, že hrať Hamleta v Národnom divadle je najvyšší vrchol hereckej dráhy? Potom to už ide iba dole...". To však nebol prípad Radovana Lukavského, ktorého herecké kvality okrem divadla objavil tiež film.

Popularitu si získal ako poručík Kott v dráme Král Šumavy (1959), ako veliteľ kozmickej lode v sci-fi Ikarie XB 1 (1963) či ako neprístupný hrnčiar Martin Lepiš v dráme Drak sa vracia (1967). Výrazné ľudské typy predstavoval v historických filmoch Signum laudis (1980) alebo v Záchvěv strachu (1983).

Na televíznych obrazovkách sa obsadzovaný herec predstavil napríklad v seriáli F. L. Věk (1970), Zlá krev (1986), alebo v úlohe umierajúceho šľachtica v inscenácii Gobseck (1985). Svoj hlboký charakteristický hlas využíval v rozhlase, v dabingu i pri precítenom recitovaní poézie.

Aj v obore hereckej pedagogiky patril Radovan Lukavský k najvýznamnejších českým osobnostiam. Vyučoval na katedre herectva na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) i na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení (FAMU) v Prahe. V roku 1993 bol menovaný za docenta a o dva roky neskôr sa stal profesorom. Je autorom dvoch kníh o herectve a mnohých odborných článkov.

V roku 1965 bol Radovanovi Lukavskému udelený titul Zaslúžilý umelec a v roku 1995 získal Cenu Thálie za celoživotné majstrovstvo. Ako osemdesiatpäťročný spoločne s vnučkou Klárou napísal autobiografickú knihu nazvanú Rozhovory s dědečkem (vydalo Karmelitánské nakladateľstvo, 2005).

Významný český umelec Radovan Lukavský zomrel 10. marca 2008 v rodnej Prahe.