Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Rytmus rozpovie svoj sídliskový sen aj na televíznych obrazovkách

Raper Patrik „Rytmus" Vrbovský Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Film RYTMUS sídliskový sen, ktorý bol uvedený do kín pre rokom, menil od začiatku historické rebríčky návštevnosti slovenských filmov.

Bratislava 24. augusta (TASR) - Film RYTMUS sídliskový sen, ktorý bol uvedený do kín pre rokom, menil od začiatku historické rebríčky návštevnosti slovenských filmov. Okrem návštevníkov kinosál na Slovensku, v Českej republike či v Indii, si dokument o známom slovenskom raperovi budú môcť teraz pozrieť aj televízni diváci.

Režisér filmu Miro Drobný niekoľko rokov zbieral a strážil natočený materiál pred Rytmusovým pohľadom. Postupne získal mamu, otčima, brata, sestru, ale aj jeho tri posledné priateľky. Nakoniec súhlasil s natáčaním aj raperov biologický otec. Rytmus ani netušil aké videá, fotografie či smsky sa našli v Rakúsku, v Taliansku či v Česku, kam sa za jeho najbližšími vybral filmový štáb. "Kto si myslí, že Rytmus je primitívny, arogantný Romák, čo vie len nadávať, nech si ten film v telke radšej nepozrie," hovorí o dokumente rok po kinopremiére režisér Miro Drobný.

Rytmus prvýkrát uvidel zozbieraný materiál až po ôsmich rokoch. V bezprostredných reakciách odhalil svoje najcitlivejšie miesta, rodinné tabu, životné omyly: "Ja sa celkovo k životu staviam dosť otvorene, racionálne. Premýšľam o možných následkoch toho, čo urobím. Možno je to tak preto, že ľudia o mne vždy pochybovali, možno preto, že sa nechcem vrátiť tam, odkiaľ pochádzam a možno preto, že ma to proste baví. Nič som vo filme nechcel zatajiť."

Občianske združenie eSlovensko zrealizovalo o filme, v ktorom raper odhaľuje svoju pravú tvár, nezávislý výskum. Zapojilo sa do neho viac ako tisíc mladých ľudí. Ukazuje, že väčšine sa film páčil (83,6 %). Dvom tretinám divákov (64,1 %) po pozretí filmu zostal lepší pocit ohľadom samých seba a svojej rodiny. Takmer polovica opýtaných hovorí, že to ovplyvnilo ich postoj k Rómom k lepšiemu. "Výsledky výskumu vplyvu filmu na slovenskú mládež budú zverejnené po jeho celkovom vyhodnotení," TASR informoval Milan Urbaník, PR manažér eSlovensko.

Film RYTMUS sídliskový sen uvedie v piatok 26. augusta o 20.30 h televízia Markíza. V piatkovom Reflexe tiež poodhalí zákulisie príprav a natáčania snímky, myšlienky režiséra Mira Drobného i hlavného protagonistu Patrika "Rytmusa" Vrbovského.