Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

VIDEO: Film Sloboda pod nákladom získal zlaté ocenenie vo Švajčiarsku

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Je to v poradí šestnáste ocenenie pre snímku Sloboda pod nákladom.

Bratislava 14. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom získal na Medzinárodnom filmovom festivale FIFAD vo Švajčiarsku najvyššie ocenenie Diable d'Or v kategórii World Culture. Festival sa konal od 5. do 12. augusta v Les Diablerets a patrí medzi najdôležitejšie svojho druhu na svete.

Film o starej generácii nosičov z Vysokých Tatier zhodnotila medzinárodná porota slovami: "Nosičské remeslo je cesta k vnútornému pokoju. Aj napriek veľkej námahe a často nepriaznivým podmienkam to je duchovný zážitok."

Je to v poradí šestnáste ocenenie pre snímku Sloboda pod nákladom. "Vysoké Tatry sú posledným miestom v Európe, kde sa nosičské remeslo ešte zachovalo a teší ma, že aj vďaka tomuto dokumentu vzrástol záujem mladých ľudí o nosenie na tatranské chaty," uviedol režisér oceneného filmu Barabáš.



Po medzinárodných úspechoch v Kanade, Španielsku, Poľsku, Česku, Slovinsku, Macedónsku sa dokument nominoval do talianskej Cervinie, kde sa predstavia iba filmy, ktoré už získali na horských festivaloch Grand Prix. Diváci ho uvidia aj v Južnej Kórei, Nemecku, Rusku či Poľsku. Na Slovensku sa dokument Sloboda pod nákladom stal najúspešnejším filmom Asociácie slovenských filmových klubov za rok 2016.

TASR informovala Alena Koščová z K2 studia.