Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Film Šťastný človek premietli transrodovým ľuďom aj umelcom

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Šťastný človek bude mať slovenskú premiéru na MFF Cinematik v Piešťanoch, do kinodistribúcie vstúpi 21. septembra.

Bratislava 22. augusta (TASR) - O láske, rodine a premene rozpráva dokumentárny film Sone G. Lutherovej Šťastný človek. Príbeh česko-slovenskej rodiny, v ktorej jeden z rodičov prechádza tranzíciou, predstavili tvorcovia na nedávnej súkromnej projekcii. Ako informuje PR manažér Radomír Brhlík, medzi vybranými hosťami a priateľmi nechýbali transrodoví ľudia, aktivisti i umelci.

Film producentov Maroša Hečka a Petra Veverku zachytáva niekoľkoročný proces tranzície Marvina aj jeho rodinu. "Začína sa spomínaním grafického dizajnéra a spisovateľa Marvina na nedávnu minulosť, keď pôsobil ako bežná žena a spolu s manželom, psychiatrom Ivanom, a dvomi deťmi, žili vo švédskom Göteborgu," približuje Brhlík snímku, ktorá mala svetovú premiéru na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Hot Docs v kanadskom Toronte.

Film pozoruje priebeh Marvinovej tranzície, zmenu jeho vzhľadu, postojov a vzťahov, ale aj interakcie medzi ním a jeho manželom. "Pre mňa je ten film silný najmä čistotou lásky. Na Slovensku o transrodových ľuďoch mnohí rozprávajú veľmi nepekne a vidno, že majú stereotypné predstavy. Šťastný človek je úžasný v tom, že vidíme lásku v tej najkrajšej podobe," komentoval snímku Roman Samotný z iniciatívy Ide nám o život.

Podľa tanečníka Laciho Strikea film prináša tému, ktorá v spoločnosti rezonuje. "A veľmi často sa z rôznych strán zneužíva. No podáva ju čisto, rovno, bez zbytočných politických vášní. A toto tu potrebujeme," konštatoval po projekcii filmu. "Myslím si, že v našich zemepisných šírkach je táto téma buď tabuizovaná, alebo interpretovaná nejakým nesprávnym či hlúpym smerom," dodáva herečka Jana Kovalčíková.

Šťastný človek bude mať slovenskú premiéru na MFF Cinematik v Piešťanoch, do kinodistribúcie vstúpi 21. septembra.