Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Do kín prichádza provokatívne sci-fi s Johnnym Deppom

Johnny Depp Foto: TASR/AP

Filmová novinka Transcendencia, v ktorej počítače sú nielen schopné myslieť, ale aj cítiť.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Predstavuje umelá inteligencia hrozbu pre náš doterajší spôsob života? Čo ak výskum pokročí natoľko, že počítače budú nielen schopné myslieť, ale aj cítiť? Na tieto otázky navodí divákov filmová novinka Transcendencia.

Výskumníka v oblasti umelej inteligencie, ktorý pracuje na vytvorení vysoko inteligentného a zároveň vnímavého stroja, v nej stvárnil Johnny Depp. Jeho postave - Dr. Willovi Casterovi priniesli nadmieru kontroverzné experimenty slávu, ale aj titul persona non grata v kruhoch antitechnologických extrémistov. Tí sa svojimi pokusmi zastaviť výskumníka nechtiac podieľajú na dosiahnutí jeho ďalšieho vedeckého úspechu - vlastnej transcendencie.

"Na tomto príbehu ma najväčšmi fascinovala myšlienka, že nesmierne chytrý človek, obyčajný muž, ktorý miluje svoju ženu a každé ráno lúšti krížovky, je odhodlaný so svojou expertízou vkročiť do sféry, kde by ego, sila a zanietenosť mohli prerásť až do podoby akéhosi mechanického boha," povedal o svojom filmovom hrdinovi Depp.

Film je režisérskym debutom Oscarom oceneného kameramana Wallyho Pfistera (Počiatok, Temný rytier trilógia). Transcendenciu nakrútil podľa scenára Jacka Paglena. "Bol som zaskočený silou a váhou myšlienok v tomto príbehu a myslím si, že sú pre súčasného diváka veľmi aktuálne," povedal o svojom filme známy kameraman.

V hlavných úlohách sa okrem Johnnyho Deppa (Hľadanie Krajiny-Nekrajiny, Piráti z Karibiku) predstavia Rebecca Hall (Dokonalý trik, Iron Man 3), Paul Bettany (Da Vinciho kód, Čistá duša), Cillian Murphy (Počiatok, Návrat Temného rytiera), Kate Mara (House of Cards, Ostreľovač) a oskarový Morgan Freeman (Million Dollar Baby, Temný rytier).

Dej filmu je zasadený do blízkej budúcnosti a rozvíja veľmi pravdepodobnú úvahu o tom, že ľudia vo svojej snahe vytvoriť lepší, efektívnejší a sebestačnejší svet prostredníctvom technológie môžu zájsť až príliš ďaleko.

Ilustruje podmanivú stránku strojov, ktoré vytvárame, a spôsob, akým môžu získať kontrolu nad ľudstvom. Film sa snaží podať možný obraz našej spoločnosti o desať alebo dvadsať rokov neskôr. Ten síce pôsobí pokrokovo a fascinujúco, avšak zároveň znepokojujúco.

Provokatívne sci-fi Transcendencia prináša do slovenských kín od 17. apríla distribučná spoločnosť Bontonfilm.