Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film V Tichu premietne aj najväčší festival na ázijskom kontinente

Na snímke režisér Zdeněk Jiráský. Foto: Michal Svítok

Slovenská premiéra nového filmu českého režiséra a scenáristu Zdeňka Jiráského sa uskutoční 18. septembra.

Bratislava 16. septembra (TASR) - Do slovenských kín mieri nový film českého režiséra a scenáristu Zdeňka Jiráského V tichu. Po celovečernom hranom debute Poupata ocenenom v roku 2011 štyrmi Českými levmi, prichádza so senzuálnym a vizuálne pôsobivým filmom, ktorý mapuje fragmenty osudu viacerých židovských hudobníkov v 30-tych a 40-tych rokoch minulého storočia. "Do posledného možného času pred natáčaním sme stále hľadali kontext toho, aby rozprávanie nespadlo do rozprávacích klišé a aby sme neopakovali nejaké modely, ktoré boli viac alebo menej úspešné," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Zdeněk Jiráský k filmu, ktorý mal byť pôvodne hraným dokumentom.

"Je to príbeh, ktorý sa dá rozprávať prostredníctvom hudby. To bola výzva, pretože mám pocit, že emócie, ktoré dokáže film ponúknuť, dokáže hudba ponúknuť porovnateľne, ak nie možno ešte zaujímavejšie," povedal k snímke, ktorá vznikla na motívy osudov reálnych historických postáv. Hlavnými hrdinami drámy sú baletka Alica Flachová, ktorá prežila koncentračný tábor v Terezíne, Gross Rosen a Bergen a po návrate tancovala v Slovenskom národnom divadle v Bratislave. Karol Elbert - pianista, dirigent a všestranný hudobník, ktorý prežil Osvienčim, Gross Rosen a Mauthausen a žil v Bratislave. Arthur Chitz - skladateľ, dirigent, hudobný historik, klavirista a hudobný riaditeľ drážďanskej činohry, ktorý zahynul pravdepodobne v pracovnom tábore Kaiserwald. Edith Kraus - klaviristka, pochádzajúca z Viedne, ktorá prežila koncentračný tábor Terezín a následne sa stala významnou profesorkou na School of Music v Tel Avive. A nakoniec nemecká vokálna skupina Comedian Harmonists, ktorá z dôvodov rasovej perzekúcie musela zo dňa na deň ukončiť svoju činnosť.

Na snímke zľava herečka Judit Bárdosová a režisér Zdeněk Jiráský.
Foto: Michal Svítok
"Materiály o týchto ľuďoch, o tom čo prežili, pretrpeli, človek nenájde v žiadnom archíve, to sú súkromné kontakty, ktoré, samozrejme, treba nájsť," podčiarkla Agáta Schindler, autorka námetu. Slovenská muzikologička žijúca v Nemecku sa téme "preklatej hudby" venuje 20 rokov a podarilo sa jej vypátrať stovky príbehov zatratených hudobníkov a interpretov, ktorých tvorbu, ale aj životy zastavili hrôzy nacizmu. Získala aj kontakt na rodinu Arthura Chitza, na bratislavskú premiéru tak z USA priletia aj priami príbuzní dirigenta a skladateľa.

O silné, obrazovo štylizované dielo s emotívnou hudobnou zložkou, ktoré v svetovej premiére uviedol festival v Karlových Varoch, prejavili záujem i ďalšie prestížne festivalové podujatia. V tichu uvidia návštevníci IFF Thessaloniky, London Jewish Film Festivalu, Miami Jewish Film Festivalu a uvedie ho aj najväčší festival na ázijskom kontinente Busan IFF v Južnej Kórei. Podľa producentky Lívie Filusovej, filmovú novinku premietne tiež 50. ročník festivalu v Chicagu a Atlanta Film Festival. "Je to satisfakcia a dôkaz toho, že je to zrozumiteľné za hranicami Strednej Európy. To je jedna z vecí, o ktoré sa usilujem vo svojej tvorbe - univerzálne rozprávať príbehy, ktoré sú nadčasové, nadnárodné, nadregionálne," dodal Zdeněk Jiráský.

"Pre mňa tá téma bola vždy veľmi zaujímavá. Som hrozne rada, že som to nemusela zažiť naozaj, iba takto vo filme," uviedla Judit Bárdos, mladá herečka, ktorá stvárňuje klaviristku Edith Kraus. Ďalej hrajú Jan Čtvrtník, Kristína Svarinská, Ján Gallovič, Laco Hrušovský, Valéria Stašková, Dana Košická a iní.

Slovenská premiéra V tichu sa uskutoční 18. septembra. V ten deň sa rovnako začne kinodistribúcia snímky do vyše 50 slovenských miest.