Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Film Žiť pre vášeň ocenili na festivale horolezeckých filmov v Poľsku

Dokumentarista Pavol Barabáš Foto: Alena Koščová

Na tento najväčší a najstarší poľský festival svojho druhu bolo nominovaných 33 svetových horských filmov, o ktorých rozhodovala päťčlenná medzinárodná porota.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Od 17. do 20. septembra sa v poľskom meste Ladek-Zdrój konal 20. ročník Medzinárodného festivalu horolezeckých filmov. Na tento najväčší a najstarší poľský festival svojho druhu bolo nominovaných 33 svetových horských filmov, o ktorých rozhodovala päťčlenná medzinárodná porota. Cenu v kategórii Ľudia a hory dostal dokumentárny film Pavla Barabáša Žiť pre vášeň za poetický a mystický príbeh o legendárnom tatranskom horolezcovi Wieslawovi Stanislawskom.

"Autor filmu veľmi citlivým spôsobom konfrontoval pohľad Stanislawského a mladých slovenských horolezcov na to, čo je vášeň a zakomponoval ho do scenérie lezenia zimných tatranských ciest," uvádza sa v rozhodnutí poroty.

Dokumentarista Pavol Barabáš
Foto: Alena Koščová

Slovenský dokument Žiť pre vášeň tak získal už svoje siedme ocenenie. Okrem slovenských cien z Popradu a Bratislavy, dostal tiež ocenenia v slovinskom Domžale, belgickom Heerlene i v českých Tepliciach nad Mětují.

TASR informovala Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio.