Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Štyri filmy majú po šesť nominácií na Zlaté maliny

Na snímke zľava herci Dakota Johnsonová (postava Anastasie Steelovej), Jamie Dornan (Christian Grey) a režisérka Sam Taylorová-Johnsonová prichádzajú na svetovú premiéru filmovej verzie erotického bestselleru Päťdesiat odtieňov sivej na 65. ročníku Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Berlinale v Berlíne 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

O držiteľoch ceny v podobe pozlátenej maliny v hodnote necelých päť dolárov rozhoduje on-line 900 členov výboru z USA a ďalších 21 štátov.

Los Angeles 13. januára (TASR) - Romantická dráma Päťdesiat odtieňov sivej získala šesť nominácií na filmové anticeny Zlaté maliny, ktoré sa udeľujú najhorším snímkam a hercom v predvečer odovzdávania prestížnych Oscarov. Tento rok sa tak stane bude 27. februára, uviedla dnes agentúra AP.

Dráma Päťdesiat odtieňov sivej nakrútená podľa rovnomenného bestselleru E.L. Jamesovej je nominovaná okrem iného v kategóriách najhorší herec (Jamie Dornan) a herečka (Dakota Johnsonová) v hlavnej úlohe, ako aj najhorší film roka 2015.



Jeho "konkurentmi" sú akčná sci-fi komédia Pixely s Adamom Sandlerom v hlavnej úlohe, sci-fi film Jupiter na vzostupe súrodeneckej dvojice Lany a Andyho Wachowských, komédia Paul Blart: Mall Cop 2 (všetky majú tiež po šesť nominácií), ako aj päťkrát nominovaný predpadák Fantastická štvorka.



Medzi hercami nominovanými na "razzies" sú aj tentoraz i držitelia Oscara, okrem iných Julianne Moorová za výkon vo filme Siedmy syn a Eddie Redmayne, ktorý účinkoval v Jupiteri na vzostupe.

Šancu získať Zlatú malinu, ale z trochu iného súdka, majú herci Sylvester Stallone, Will Smith a Elizabeth Banksová a indický režisér M. Night Shyamalan. Nominovaní sú totiž na cenu "Razzie Redeemer Award" (redeemer znamená spasiteľ, vykupiteľ), určenú pre hercov a tvorcov, ktorí po sérii prešľapov opäť nakrútili povšimnutiahodné filmové dielo. Šesťdesiatdeväťročný Stallone pritom iba 10. januára získal Zlatý glóbus za opätovné stvárnenie boxera Rockyho Balbou v dráme Creed.



Zlaté maliny sa udeľujú od roku 1980. O držiteľoch ceny v podobe pozlátenej maliny v hodnote necelých päť dolárov rozhoduje on-line 900 členov výboru z USA a ďalších 21 štátov. Členom výboru sa môže stať každý, kto sa zaregistruje a zaplatí poplatok najmenej 40 dolárov.

Drvivá väčšina ocenených si po Zlaté maliny nepríde osobne. Nájdu sa však aj výnimky, napríklad Sandra Bullocková (2010, v tom istom roku dostala aj Oscara) či Halle Berryová (2005).