Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Filmové dokumenty nominované na Českého leva 2016 sú dostupné online

Ilustračné foto Foto: TASR

Výsledky 23. ročníka výročných cien Český lev budú známe 5. marca.

Bratislava 29. februára (TASR) - Dokumentárne filmy nominované na Českého leva 2016 prináša internetový portál DAFilms.cz od pondelka 29. februára do nedele 13. marca. V päťke dokumentárnych snímok nominovaných na ocenenie v kategórii najlepší dokumentárny film sú tituly Evangelium podle Brabence, vlna vs breh, Filmový dobrodruh Karel Zeman, Mallory a Opri rebrík o nebo.

Filmový dokument Evangelium podle Brabence (r. Miroslav Janek) zachytáva improvizované rozhovory novinárky Renaty Kalenskej s členom undergroundovej legendy Plastic People of the Universe Vratislavom Brabencom a situácie okolo nich.

Vlna vs. breh je dokument Martina Štrbu venovaný Slovenskej novej vlne - generácii z pražskej FAMU, ktorá do umeleckej fotografie vniesla energiu, hravosť a nespútanú imagináciu.

Filmový dobrodruh Karel Zeman (r. Tomáš Hodan) je životopisný film, ktorý nazerá na život, dielo a význam klasika svetového filmu. Zároveň odhaľuje inšpiratívne zdroje jeho tvorby, ohlas vo svete a ponúka pohľad do kuchyne priekopníka filmových trikov. (Film je prístupný zdarma len do nedele 6. marca).

Príbeh titulnej Mallory vo filme Heleny Třeštíkovej divákom ukazuje, aká tvrdá je cesta z drogovej závislosti a spoločenského dna. Časozberný film o bývalej narkomanke vyhral dokumentárnu súťaž karlovarského festivalu.

Opri rebrík o nebo (r. Jana Ševčíková) je film o ľudskom milosrdenstve, podobách viery a o tom, čo to znamená žiť pre druhých. Katolícky kňaz Marián Kuffa žije v malej dedinke pod slovenskými Tatrami a z miestnej fary vytvoril prístav pre ľudí v núdzi.

"S výnimkou Mallory sú všetky filmy na DAFilms.cz k videniu zdarma," TASR informoval za internetový portál Pavel Sladký.

Výsledky 23. ročníka výročných cien Český lev budú známe 5. marca.