Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Filmoví Lichožrúti sú akčnejší ako knižná predloha

Bez popisu Foto: www.youtube.com

Predlohou k animovanej dobrodružnej snímke, ktorá má dnes premiéru je detská kniha Lichožrouti (v slovenskom preklade Párožrúti) z dielne českého sautora Pavla Šruta.

Bratislava 12. januára (TASR) - Česká výtvarníčka a režisérka Galina Miklínová predstavila v utorok (10.1.) v Bratislave film Lichožrúti. Predlohou k animovanej dobrodružnej snímke, ktorá tento týždeň prichádza do slovenských kín, je detská kniha Lichožrouti (v slovenskom preklade Párožrúti) z dielne českého spisovateľa, básnika, textára Pavla Šruta a s ilustráciami Galiny Miklínovej. "Sme dlhoroční priatelia a kolegovia, spolupracujeme spolu dlho, ja som bola iniciátor nápadu, aby knihu napísal, aby sme sa takto potešili, pre pár kamarátov a pre nás, že to bude veľmi pekné. Vôbec sme netušili, že z toho bude taký bestseller," povedala pre TASR spoluautorka národa pletených zlodejov ponožiek, tajomného sveta záhadných tvorov, ktoré žerú ponožky, ale vždy len jednu z páru. Kultová kniha Pavla Šruta získala v roku 2009 prestížne ocenenie Magnesia Litera. V roku 2011 sa stala Knihou desaťročia.



Podľa Galiny Miklínovej, ktorej kreslené filmy uviedli na svetových festivaloch animácie v Stuttgarte, Aneccy, Rio de Janeiro či Tampere, sa bestsellerové literárne dielo ťažko adaptovalo na film. "Je skôr na motívy, ale, samozrejme, zachovali sme hlavné postavy a hlavný konflikt medzi hrdinom Chichúnikom a darebákom Krivákom Dederónom," doplnila k vtipnej a vizuálne zábavnej snímke, ktorá by mala zaujať malých i veľkých divákov. "Na predpremiére v Bratislave som sa radovala, že sa vedľa mňa smiali maličké päť- - šesťročné deti, ale o štyri rady nižšie sedeli 16-ročné slečny a výborne sa zabávali, síce na iných miestach, ale tešilo ma, že to zasahuje aj túto vekovú kategóriu."

Screenshot z filmu Lichožrúti.
Foto: www.youtube.com


Filmoví Lichožrúti je počítačom generovaná 3D animácia. "Zaujímavé je, že objekty sú všetky ručne pokreslené. Síce sme ich vymodelovali, animujú sa v počítači, ale i tam je vidieť ručná práca. Všetko sa to pokreslilo, čím sme sa snažili zbaviť umelosti, viac sa priblížiť odkazu českého animovaného filmu," vysvetlila spoluautorka scenára a režisérka filmu, ktorý vznikal sedem rokov. Je oveľa dynamickejší a akčnejší než jeho knižná predloha. "Mala som pocit, že by sme mali vytvoriť nejakú bombu (smiech) a prosto to poriadne rozbehnúť, možno sme to až prehnali, ale dúfam, že sa ľudia nenudia," poznamenala Miklínová. Na otázku, či sa priaznivci Lichožrútov môžu tešiť aj na pokračovanie filmového príbehu, reagovala s tým, že sa chce teraz sústrediť na seriál pre malé deti. "Počas práce na filme sa mi narodil druhý syn, chcem sa zasa venovať niečomu inému a Lichožrútov nechať chvíľu spať."

Screenshot z filmu Lichožrúti.
Foto: www.youtube.com


Režisérka nepretavila do filmu celú knihu Párožrúti, ktorú na slovenský trh prinieslo vydavateľstvo Slovart v roku 2015 v preklade Jána Litváka. Tá je na postavy a príbehy malých neviditeľných ponožkožrútov bohatšia. Po veľkom čitateľskom úspechu príbehov o bytostiach, vďaka ktorým miznú ponožky, vychádza v týchto dňoch na Slovensku druhý diel Parožrúti sa vracajú.

Screenshot z filmu Lichožrúti.
Foto: www.youtube.com

Rodinný dobrodružný animovaný film Lichožrúti prináša do slovenskej kinodistribúcie od 12. januára Forum Film. V slovenskej verzii účinkujú Daniel Fischer, Ján Koleník, Miroslav Noga, Ľuboš Kostelný, Táňa Pauhofová, Ján Kroner a ďalší.