Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Filmový herec Peter Sellers zomrel pred 35 rokmi

Britský herec Peter Sellers, archívne foto Foto: TASR/AP

Jeho rodičia boli zabávači a hudobníci, na divadelnom pódiu sa ocitol ešte ako malé dieťa a z umeleckého prostredia už neunikol.

Londýn/Bratislava 24. júla (TASR) - Britský herec a komik Peter Sellers sa preslávil najmä v úlohe inšpektora Clouseaua vo filme Ružový panter. Od jeho úmrtia uplynie v piatok 24. júla 35 rokov.

Narodil sa 8. septembra 1925 v britskom Southsea. Jeho rodičia boli zabávači a hudobníci, na divadelnom pódiu sa ocitol ešte ako malé dieťa a z umeleckého prostredia už neunikol.

Hudobný sluch a vynikajúci pozorovací talent mu pomohli v kariére, začal v rozhlase ako imitátor. Po čase tam dostal priestor pre vlastnú bláznivú šou, ktorá zabodovala u poslucháčov satirou. Hoci dostal príležitosť aj v televízii, usiloval sa presadiť vo filme. V krátkometrážnom filme Let's Go Crazy (1959) si zahral šesť charakterovo aj vizuálne odlišných postáv podľa vlastného scenára. Film nebol prenikavým úspechom, neboli také ani snímky The Mouse That Roared (Myš, ktorá kričala, 1959) alebo Mr. Topaze (1961). Na filmovom poli sa však uchytil a striedal úlohy v mnohých ďalších filmoch.

Za trojúlohu v satirickej komédii Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (Dr. Divnoláska alebo Ako som sa naučil nerobiť si starosti a mať rád bombu, 1964) ako prvý herec v histórii bol za tri úlohy v jednom filme nominovaný na Oscara, ale cenu nedostal.

Životnou úlohou sa pre neho stala postava inšpektora Clouseaua v krimikomédii The Pink Panther (Ružový panter, 1963). Z vedľajšej roly spravil divácky najzaujímavejšiu postavu a inšpektora-babráka stvárnil aj v pokračovaniach tohto príbehu – A Shot in the Dark (Komisár Clouseau na stope, 1964), The Return of the Pink Panther (Návrat Ružového pantera, 1975) a Trail of the Pink Panther (Stopa Ružového pantera, 1982). Posledný titul bol zostavený po jeho smrti zo sekvencií nepoužitých v predošlých filmoch.

Po Ružovom panterovi si Sellers vychutnával úspech, popularitu a pracoval na viacerých projektoch, pre neústupčivosť však krachovali jeho profesionálne i osobné vzťahy. Získal povesť nespoľahlivého a nevyspytateľného človeka a spolupracovať s ním sa odvážila len hŕstka najodvážnejších. Kritikou odpisovaný herec sa dokázal pozviechať a všetkých prekvapil filmom Being There (Bol som pri tom, 1979), kde stvárnil literárnu postavu z rovnomennej novely. Jednoduchý záhradník sa po smrti svojho zamestnávateľa dostane zhodou náhod do vysokých politických kruhov, kde sú jeho sentencie o rastlinách a záhrade považované za metafory o politickej situácii. Úloha mu opäť priniesla nomináciu na Oscara, ale cenu mu napokon neudelili.

Herec Peter Sellers zomrel 24. júla 1980 v britskom Londýne vo veku 54 rokov.