Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Filmový kabinet deťom pripraví zaujímavé workshopy

Záber z populárneho rozprávkového seriálu. Foto: youtube.com

Workshop je vedený vždy dvoma lektorkami - animátorkami a doplnený je tiež metodickým materiálom, vďaka ktorému môžu rodičia s deťmi pracovať aj po odchode z kina.

Bratislava 27. septembra (TASR) - Filmový kabinet deťom je výchovno-vzdelávací projekt z dielne Asociácie slovenských filmových klubov (ASFK), ktorý sa po prvý raz predstavil v roku 2014. Kým prvé tri roky sa lektorky na prezentáciách venovali všeobecným témam vzniku animácie ako takej, tento školský rok prichádzajú s konkrétnejšou témou. Malým divákom budú vysvetľovať základy plôškovej techniky.

Zo začiatku bol projekt určený pre bratislavské školy. Neskôr sa vďaka úspechu a ohlasom od učiteľov vydal do regiónov. Lektorky ho prezentovali do dnešného dňa pred takmer 9000 deťmi z celého Slovenska. Kabinet je určený pre prvé a druhé ročníky základných škôl, prípadne predškolské ročníky. Jeho koncepcia je navrhnutá tak, aby sa deti hravou formou dozvedeli informácie o plôškovej animácii a slovenských tvorcoch, ktorí túto metódu využívajú pri tvorbe animovaných snímok.

Pásmo slovenských animovaných príbehov je poskladané z troch blokov, v každom deti uvidia dva príbehy z jednej série večerníčkov Danka a Janka, Mimi a Líza a Drobci. Projekcia má overiť nadobudnuté skúsenosti a informácie priamo v kinosále. Praktickú zručnosť deti spolu s lektorkami predvedú aj na tvorivom workshope, na ktorom si zostroja svojho plôškového, pohyblivého panáčika. "Našou snahou je ponúknuť deťom iný druh kinematografie, na aký sú zvyknuté z kín, a tiež začať si 'vychovávať' filmového diváka už od malička," hovorí koordinátorka projektu Martina Mlichová.

"Okrem zacielenia na plôškovú animáciu z hľadiska techniky sme sa v téme zamerali na súrodeneckú alebo kamarátsku dvojicu, ktorá je povahovo celkom odlišná. Radi by sme deťom ukázali, že priateľstvá a vzťahy môžu fungovať, aj keď sú ich aktéri rozmanití, že rozmanitosť je vo svete bežná a, naopak, prináša pozitívne skúsenosti," dopĺňa Mlichová s tým, že v príbehoch sa deti naučia, aké je dôležité načúvať tomu druhému: "Nechať si poradiť a spojiť rozdielne názory tak, aby sa napokon dobrodružstvá vyriešili s pozitívnym výsledkom."

Workshop je vedený vždy dvoma lektorkami - animátorkami a doplnený je tiež metodickým materiálom, vďaka ktorému môžu rodičia s deťmi pracovať aj po odchode z kina. V jeho štvrtom ročníku opäť vycestuje aj do regiónov a počet detí, ktoré sa ponoria do tajov animovaného filmu, možno prekročí hranicu 10.000.

TASR informovala Martina Pašteková z ASFK.