Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Filozofická fakulta UK v Bratislave oslavuje 95. výročie založenia

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

Tá je súčasťou Univerzity Komenského, ktorá je kontinuálne najdlhšie pôsobiacou vysokou školou na Slovensku od roku 1921, teda dva roky po otvorení prvých fakúlt univerzity.

Bratislava 24. októbra (TASR) – Filozofická fakulta Univerzity Komenského (FF UK) v Bratislave oslavuje tento rok 95. výročie svojho založenia. Práve 24. októbra 1921 sa totiž na nej začalo vyučovať, ako na v poradí tretej fakulte vtedy novozaloženej UK, a to po Lekárskej fakulte a Právnickej fakulte.

Motto osláv a celého akademického roka znie: "Už 95 rokov nás myslenie baví". Práve toto heslo prehlbuje aj dvojdňová konferencia, ktorú pri tejto príležitosti fakulta organizuje. Podľa prorektora Vincenta Múcsku ide o akýsi prvý pokus o reflexiu dejín v mimoriadne turbulentnom a na udalosti a zvraty bohatom polstoročí.

"Kým prvé desaťročia sú zmapované pomerne dobre a dôkladne, aj keď sa ukázalo, že je ešte o čom debatovať, ten vývoj po roku 1948 je spracovaný s istými limitmi. A týka sa to aj posledného štvrťstoročia, teda po roku 1989," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii prorektor s tým, že pracovná konferencia má byť zároveň aj akýmsi širším kritickým vyrovnaním sa s minulosťou tejto inštitúcie. Tá totiž v istých obdobiach tiež podľahla tlaku doby, a to v rokoch 1938–1945, po komunistickom prevrate v roku 1948 či v časoch normalizácie v 70. rokoch 20. storočia.

Foto: TASR/Peter Hudec


Podľa dekana fakulty Jaroslava Šušola je teda konferencia, na ktorej sa zúčastňujú aj predstavitelia Masarykovej univerzity v Brne a Univerzity Karlovej v Prahe, venovaná histórii fakulty a aspektom fungovania od jej začiatku až po súčasnosť. Jej dejiny boli totiž v širšom zmysle zároveň reprezentatívnym príkladom intelektuálnych dejín Slovenska 20. storočia. Konferencia tak ponúka sondy a čiastkové štúdie, ktoré by mali slúžiť na spracovanie podkladov a príspevkov k oslavám 100. výročia fakulty. Uvažuje sa napr. o spracovaní monografie o dejinách fakulty, ktoré by mali byť analyticky a pravdivo podanou históriou školy.

Filozofická fakulta je súčasťou Univerzity Komenského, ktorá je kontinuálne najdlhšie pôsobiacou vysokou školou na Slovensku od roku 1921, teda dva roky po otvorení prvých fakúlt univerzity. V tom roku boli otvorené štyri študijné odbory, a to národopis, história, slavistika a muzikológia, pričom na štúdium sa vtedy prihlásilo 30 denných a 30 externých poslucháčov. Do dnešného dňa na fakulte vyštudovalo vyše 30.000 archeológov, historikov, psychológov, sociológov, pedagógov, tlmočníkov, prekladateľov, novinárov a ďalších odborníkov v spoločenských a humanitných vedách.

Ide o najväčšiu fakultu UK, čo do počtu študentov a učiteľov, ako aj ponúkaných študijných programov. V súčasnosti má 300 zamestnancov, z toho 50 profesorov a 80 docentov a na 31 katedrách študuje okolo 3300 študentov vo všetkých troch stupňoch štúdia, teda bakalárskom, magisterskom i doktorandskom. Svojim poslucháčom ponúka vyše 80 študijných programov od klasických jednopredmetových študijných programov, cez jazykové kombinácie v rámci prekladateľstva a tlmočníctva, po učiteľské študijné programy. K jedinečným študijným programom zaraďuje fakulta napr. výučbu východoázijských jazykov, ako japončina, čínština či kórejčina, ale aj škandinávskych jazykov, holandčiny a arabčiny.