Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2017 získal Kazuo Ishiguro

Britský spisovateľ japonského pôvodu Kazuo Ishiguro. Foto: TASR/AP

Spisovateľ japonského pôvodu, ktorý sa vo svojich dielach vracia späť do minulosti, je na slovenskom knižnom trhu známy románmi Neopúšťaj ma alebo Súmrak dňa.

Štokholm 5. októbra (TASR) - Tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru získal britský spisovateľ Kazuo Ishiguro. Meno laureáta oznámila dnes v Štokholme Švédska kráľovská akadémia.

Po dvoch rokoch, keď najprestížnejšiu literárnu cenu na svete vlani udelili americkému pesničkárovi a spevákovi Bobovi Dylanovi a rok predtým bieloruskej spisovateľke Svetlane Alexijevičovej, svedčí jej tohtoročné udelenie Ishigurovi o návrate Švédskej kráľovskej akadémie k tradičnému románu.

"Je to v mnohých smeroch zaujímavý spisovateľ. Povedala by som, že ak spojíte Jane Austenovú - s jej komédiou mravov a psychologickým náhľadom - a Kafku, myslím, že dostanete Ishigura," povedala po udelení ceny stála tajomníčka akadémie Sara Daniusová.

Kazuo Ishiguro (62) je britský spisovateľ japonského pôvodu. V roku 1960 sa spolu s rodičmi presťahoval do Británie. Svoje prvé poviedky publikoval v roku 1981. V nasledujúcom roku mu vyšiel románový debut Pale View of the Hills. Svetovú slávu si získal románom Remains of the Day (po slovensky Súmrak dňa).

Doteraz v Štokholme oznámili nositeľov Nobelovej ceny v kategóriách fyziológia alebo medicína, fyzika a literatúra. V piatok sa verejnosť dozvie meno nositeľa Nobelovej ceny mieru. Na budúci pondelok bude známy laureát v kategórii ekonómia. Tohtoročné ocenenie v každej z kategórií sprevádza finančná prémia vo výške deviatich miliónov švédskych korún (937.376 eur).