Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Kultúra

Flying Steps sa predstavia v Bratislave s tanečnou šou Red Bull Flying

Flying Steps Foto: flyingsteps

Breakdance formácia Flying Steps vznikla v roku 1993 v Berlíne, založili ju Kedir Memis, ktorého volajú Amigo, a Vartan Bassil. Má deväť členov.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Red Bull Flying Bach je názov tanečnej šou, s ktorou sa 7. a 8. októbra na troch vystúpeniach v bratislavskom Istropolise predstaví nemecká tanečná formácia Flying Steps. Red Bull Flying Bach je prvé predstavenie, ktoré unikátnym spôsobom vizualizuje Bachove známe dielo Temperovaný klavír kombináciou dvoch na prvý pohľad nezlučiteľných svetov breakdance a klasickej hudby.

Breakdance formácia Flying Steps vznikla v roku 1993 v Berlíne, založili ju Kedir Memis, ktorého volajú Amigo, a Vartan Bassil. Má deväť členov. Základ novej šou Red Bull Flying Bach vznikol v roku 2010. Flying Steps sú prví, ktorí ukázali, ako je možné umenie tohto štýlu spojiť s klasickou hudbou.

Trojica členov tejto úspešnej formácie - Uwe Donaubauer alias B-boy Real, Ya-Chun a Nordine Grimah alias Nono - navštívila Bratislavu a stretla sa so zástupcami slovenských médií.

„Športujem od malička. Robil som atletiku, hrával som futbal a hokej. Raz som išiel do školy a videl som nejakých ľudí tancovať breakdance a pomyslel som si - čo to je? aj ja to chcem robiť. A tak aj bolo, od toho dňa som tancoval. Skončil som so všetkými ostatnými športmi, pretože ma to úplne pohltilo, dokonca som si nerobil ani domáce úlohy. Rodičia spočiatku neboli nadšení, ale nakoniec videli, že z toho malého semienka, ktoré som zasadil, začala rásť nádherná kvetina. Postupom času, ako som vyhrával rôzne breakdancové súťaže, dostal som sa na určitú úroveň a zrazu ma začali vnímať aj ľudia z brandže. A tak ma oslovili aj zakladajúci tanečníci Flying Steps. Jedného dňa ku mne prišli a navrhli spoluprácu a tak som sa dostal do Flying Steps. Sme všetci jedna veľká rodina a aj keď je to práca, všetci sme dobrí priatelia. To je dôležité,“ povedal pre TASR Uwe Donaubauer alias B-boy Real.

„Ja tancujem už od škôlky. Moja mama poslala na tanec najskôr moju staršiu sestru a keď sa ma spýtala, či chcem tancovať aj ja, povedala som nie. Ale moja mama ma trošku k tomu postrčila. Spočiatku som to nebrala veľmi vážne. Vždy som sa hrávala, liezla som po tyčiach, bola som tá neposlušná. Postupom času som to však začala brať vážnejšie a v čase, kedy som sa mala rozhodovať, či chcem chodiť na obyčajnú strednú školu alebo na školu zameranú na tanec, vybrala som si tanec. A čo sa týka Flying Steps, vôbec som ich nepoznala a nemala som veľa vedomostí o breakdance, ale mala som šťastie. V predstavení Red Bull Flying Bach tancujem skôr v častiach, kde sa vyžaduje klasický a súčasný tanec,“ dodala Ya-Chun.

„Ja som pôvodom z Francúzska a začal som tancovať v 90. rokoch. Moja filozofia je, že ak robíš niečo preto, že ťa to baví a nie preto, aby si sa s tým uživil, tak sa to môže stať skutočnosťou. Keď maliar maľuje obrazy len preto, aby ich dobre predal, tak možno ich kvalita nebude taká, ako keby maľoval len pre radosť. A naopak, keď niekto maľuje obrazy, pretože je to jeho hobby, tak sa môže stať, že raz k nemu niekto príde a povie: Aha, tak toto je pekné, a môže sa tým živiť. Táto metafora vyjadruje príbeh väčšiny z nás. Takmer nik nemyslel na to, že bude tancovať profesionálne. Len sme si užívali to, čo sme robili. A môj osobný príbeh je podobný tomu Uweho. Veľa som športoval, ale v každom športe je veľa pravidiel. Keď som objavil breakdance, zistil som, že tam žiadne pravidlá nie sú. To sa mi páčilo a začal som trénovať. Chcel som byť lepší a lepší, makal som, a tak to proste prišlo - je rok 2016 a sme tu, živíme sa tancom a stalo sa to bez toho, aby som si to uvedomoval. Jednoducho si užívame, čo robíme, cestujeme po svete, sme dobrí, ľudom sa to páči a chcú nás vidieť,“ doplnil Nordine Grimah alias Nono.

Za myšlienkou spojiť breakdance s klasikou J. S. Bacha prišiel zakladateľ Flying Steps Vartan Bassil. „Prvá show sa pripravovala v roku 2009, Vartan vždy bol a stále je ten, kto prináša do Flying Steps nové nápady a myšlienky a posúva nás ďalej. Klasickú hudbu priniesol Christoph Hagel (operný režisér) a Vartan skonštatoval, že títo chalani to zvládnu aj na klasickú hudbu. Z pohľadu tanečníka je to však zvláštne, pretože je to iný druh hudby. Reakcie teda boli rôzne. Ale keďže pre nás je vždy zaujímavé skúsiť niečo nové, na čo nie sme zvyknutí, šli sme do toho. Bola to výzva. Keď som pred tromi rokmi prišiel do Flying Bach ako nový tanečník, najprv som sa musel vcítiť do svojej pozície, musel som pochopiť koncept a princíp, čo je za tým. Táto šou má o čosi hlbší zmysel, najprv musíš pochopiť čo je to fúga, čo je to klasická Bachova hudba, Bachov štýl hrania a potom tomu začneš rozumieť a musíš ten príbeh zinterpretovať na hudbu,“ vysvetlil Uwe Donaubauer.