Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

FOLKLÓR: Lúčnica symbolizuje jedinečnú kultúru slovenského národa

Spevácky zbor Lúčnica Foto: lucnica.sk

Slovenské ľudové umenie našlo v Lúčnici svojho reprezentatívneho predstaviteľa, ktorý plným priehrštím už roky rozdáva neopakovateľné plody bohatej tradície publiku doma i v zahraničí.

Bratislava 22. júla (TASR) – Umelecký súbor Lúčnica je významnou štátnou národnou inštitúciou s celoslovenskou pôsobnosťou v oblasti umeleckého spracovania, interpretácie a uchovávania folklóru.

Slovenské ľudové umenie našlo v Lúčnici svojho reprezentatívneho predstaviteľa, ktorý plným priehrštím už roky rozdáva neopakovateľné plody bohatej tradície publiku doma i v zahraničí. Súbor sa stal kultúrnym fenoménom a diplomatom vlastnej krajiny, reprezentujúc Slovensko (pred rokom 1993 aj Československo) vlastnou originálnou národnou kultúrou.

Zakladateľskou osobnosťou Lúčnice bola popredná slovenská choreografka, invenčná televízna režisérka a priekopníčka scénického ľudového tanca a folklóru Oľga Chodáková. Svoje prvé vystúpenie, ešte ako Národopisná skupina Živeny, absolvovali na Slovanskej poľnohospodárskej výstave v Prahe v roku 1948. Za pomenovaním súboru ako Lúčnica stála jedna z jeho spoluzakladateliek, folkloristka, speváčka, redaktorka a dramaturgička Ľuba Pavlovičová-Baková.

Veľkolepú spoločnú hudobno - tanečnú show skupiny IMT Smile a súboru Lúčnica sledovala zaplnená hala v bratislavskej Inchebe. Obidva súbory budú mať spoločné vystúpenie v Košiciach. V Bratislave, 13. decembra 2014.
Foto: TASR/Jakub Kotian


Počas takmer 70-ročnej činnosti dosiahla Lúčnica mimoriadne úspechy, ktoré majú umeleckú hodnotu doma aj v zahraničí. "Medzi najväčšie patrí vernosť publika, úžasná komunikatívnosť tých diel, ktoré stále rezonujú vo svete. Tých ocenení bolo veľmi veľa, nádherné diplomy, ceny zo súťaží, ocenenia štátne i spoločenské, vynikajúce kritiky," povedal pre TASR pri príležitosti 60. výročia vzniku súboru jeho generálny riaditeľ Marián Turner a pokračoval: "Patrí k nim aj možnosť spolupráce s osobnosťami ako sú profesor Nosáľ, Andrašovan, Moyzes, autografy partitúr, zachované diela založené na tradícii Slovenska, k tomu nadšenie mladých ľudí v súbore, s ktorým do toho idú a hlavne odozva u publika, ktoré je stále verné".

Dnes večer vystúpi Lúčnica
Foto: TASR



Tanečný súbor Lúčnice tvoria mladí tanečníci, ktorí skvelou technikou a spontánnym prejavom predvádzajú dynamické i poetické tance v pestrých krojoch z rôznych regiónov. Výkony speváckeho zboru, ktorý je súčasťou súboru už od jeho vzniku v roku 1948, sú vysoko hodnotené odbornou kritikou a stretávajú sa s veľkým ohlasom aj u širokého publika. História i súčasnosť Lúčnice je neodmysliteľne spojená s osobnosťou jej umeleckého vedúceho a hlavného choreografa Štefana Nosáľa, ktorý bol predtým v súbore sólistom.

Lúčnica, nositeľ najvyšších domácich i medzinárodných ocenení, svojím unikátnym umením očarila divákov nielen na Slovensku, ale aj vo vyše 60 štátoch Európy, Ázie, Afriky, Spojených štátov amerických a Austrálie. Samotný profesor Nosáľ si údajne najviac cení vystúpenie Lúčnice na chýrnom newyorskom Broadwayi, keď ich noviny New York Times po vystúpení nazvali jednotkou medzi európskymi súbormi.