Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Kultúra

Súbor Grbarčieta pripomína tradície chorvátskej menšiny

Chorvátska vlajka. Foto: FOTO TASR/AP

Už takmer 30 rokov pripomína kultúru a tradície chorvátskej menšiny na Slovensku detský folklórny súbor Grbarčieta z bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves.

Bratislava 23. júla (TASR) – Už takmer 30 rokov pripomína kultúru a tradície chorvátskej menšiny na Slovensku detský folklórny súbor Grbarčieta z bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves. V súčasnosti má súbor takmer 50 členov, vo veku od päť do 20 rokov.

Súbor vznikol v roku 1987 v Základnej škole Ivana Bukovčana v Devínskej Novej Vsi. Ešte ako stredoškoláčka ho založila Nikoleta Griezlová-Krajčírová, ktorá na tejto ZŠ v súčasnosti pôsobí ako vychovávateľka. Názov súboru Grbarčieta je odvedený od toho, že škola sa nachádza v časti nazývanej Grba. "Náš súbor je reprezentantom chorvátskej kultúry na Slovensku a nositeľom tradícií našich predkov, ktorí sa v Devínskej Novej Vsi začali usadzovať v 16. storočí, ustupujúc pred Turkmi," ozrejmila Griezlová-Krajčírová, ktorá vedie súbor aj v súčasnosti.

Počas doterajšej existencie absolvoval súbor množstvo vystúpení doma i v zahraničí (Rakúsko, Maďarsko, Taliansko, Chorvátsko, Česko), kde reprezentoval menšinu Chorvátov žijúcich na Slovensku. "V roku 2015 sa nám podarilo dostať až do záverečných kôl medzinárodnej súťaže tanečných vystúpení MIA festival, ktorý sa konal v pražskej Lucerne," informovala umelecká vedúca súboru. "Na konci tohtoročného augusta vystúpime tiež na Art talent festivale v Taliansku," dodala.

Okrem vystúpení má súbor na svojom konte tiež audiokazetu piesní a vianočných kolied v chorvátskom jazyku, ktorú v roku 1999 nahral v Slovenskom rozhlase, v roku 2008 nahral CD Pjevamo za radost.