Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Trnavská brána prináša ľudové tradície do mestského prostredi

Erb mesta Trnava Foto: Heraldický register

Špecifickým podujatím medzi slovenskými folklórnymi festivalmi je už 15 rokov Trnavská brána.

Trnava 24. júla (TASR) – Špecifickým podujatím medzi slovenskými folklórnymi festivalmi je už 15 rokov Trnavská brána. Na rozdiel od ostatných sa nekoná v amfiteátri či prírodnom prostredí, ale milovníkov tradícií láka do mesta a priamo na jeho hlavné námestie. Do kontaktu sa tak na chvíľu dostáva renesancia a baroko jeho dominánt s charakteristickými prvkami ľudovej kultúry.

Symbióza oboch zložiek spôsobuje, že Trnavská brána nemá núdzu o návštevníkov, a to už prešla skúškami veľkých lejakov i nízkych teplôt. S myšlienkou založiť takýto festival prišli trnavskí aktívni folkloristi, ktorí chceli vzbudiť záujem o folklór u mladšej generácie Trnavčanov. Chodia sem všetky generácie, i takí, ktorí by inak podujatie takéhoto druhu nevyhľadávali. Zo začiatku išlo o prehliadku spevu a tanca z regiónu Trnavy, postupne však organizátori mesto Trnava, Trnavský ľudový cech a folklórny súbor Trnafčan pozývali vystupujúcich aj zo vzdialenejších regiónov, neskôr sa stal z nej medzinárodný festival a od roku 2003 začala aj spolupráca s Vyšehradským fondom, ktorá trvá dodnes. Trojičné námestie je vždy "oblečené" do ľudového šatu, stánky ľudovoumeleckých výrobcov vytvoria kulisu vystúpeniam na pódiu, dopĺňa ich drevená brána vyzdobená prírodnými materiálmi, ktorou musí prejsť každý účastník festivalu.

Aktuálny ročník sa v Trnave uskutoční od 11. do 14. augusta. "Od štvrtka do nedele si môžu fanúšikovia vychutnať folklór dosýta," povedal pre TASR vedúci úseku kultúry na radnici Peter Cagala. Rovnako ako roky predtým sa účinkujúce krojované skupiny predstavia sprievodom Na trnafskom korze. Vystúpenia sú zoskupené do viacerých koncipovaných programov – na začiatku Otvárajte sa, trnafské brány a po ňom Čo bolo kedysi, je aj neskaj a bude furt, Pre radost a potešení, Podoby tanca a ďalšie. Významné miesto má program Vitajte, vzácní hosté, kde sa predstavujú zahraničné súbory, v tomto roku český Hořeňák, poľský Zespól piesni i tanca AWF Kalina a maďarský Sopron Táncegyüttes. Trnavské zoskupenia Trnavček, Drienka, Trnka a Veterán vystúpia v programe Jag zasešej, tak budeš žat. Neoddeliteľnou súčasťou sú trhy Na jarmeku v sobotu, celovečerné programy známych slovenských folklórnych súborov, teraz to budú Šarišan z Prešova a Technik STU z Bratislavy, tiež slávnostná krojovaná omša, výstavy Krojované bábiky a Kalendárne obyčaje z Boleráza v historickom západnom krídle trnavskej radnice. Vstup na všetky vystúpenia je bezplatný.