Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Kultúra

Folkloristi v Múzeu kysuckej dediny predvedú dlávenie kapusty

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda predstaví Folklórna skupina Staškovanka v rámci kultúrneho programu o 13.30 h.

Nová Bystrica 24. septembra (TASR) - Spracovanie a nakladanie kapusty do suda, tzv. dlávenie, predvedú folkloristi v nedeľu popoludní v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke. Bude sa tam konať podujatie Kapustová nedeľa. TASR o tom informovala Miroslava Jančulová z Kysuckého múzea.

S jeseňou sa podľa slov Jančulovej spája sezóna kyslej kapusty, ktorá patrí k základným surovinám v slovenskej kuchyni. "Ľudová skúsenosť našim predkom prikazovala zásobiť sa dostatočným množstvom kvasenej kapusty, ktorá sa v sudoch dlhodobo konzervovala mliečnym kvasením, a tak sa mohla využívať celý rok. Preto naši návštevníci budú mať možnosť ochutnať jedlá pripravené z kyslej kapusty," priblížila.

Spracovanie a spôsob nakladania kapusty priamo do suda predstaví Folklórna skupina Staškovanka v rámci kultúrneho programu o 13.30 h. Okrem ukážky "dlávenia" kapusty bude program obohatený piesňami a humorným rozprávaním, prezradila Jančulová.