Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Folklórny festival Východná oslávi 60 rokov

Ilustračné foto FOTO TASR/Milan Kapusta

Festival je najstarším a najväčším celoslovenským folklórnym festivalom s medzinárodnou účasťou na Slovensku.

Bratislava 20. mája (TASR) - Folklórny festival Východná oslávi 60. výročie, jubilejný ročník sa uskutoční v dňoch 3. až 6. júla. Rázovitá hornoliptovská obec si v tomto roku pripomína hneď dve okrúhle výročia, okrem 60. výročia vzniku folklórneho festivalu rovnakého mena aj 745. výročie prvej písomnej zmienky o obci.

Najväčším ťahákom pre divákov by mali byť vlastne všetky večerné programy, medzi nimi Liptov Slovensku s 280 účinkujúcimi, program Východná, Východná ako história 60 rokov festivalu v skratke, Čiernobiely svet ako originálne autorské dielo, no aj Inakô, čo je veľmi zaujímavá experimentálna produkcia, komunikujúca s mladšou érou folkloristov.

Ako prvý sa predstaví premiérový program ľudovej hudby a speváckej skupiny súboru Lúčnica Vetrík veje. Tento program je naozaj unikátnym počinom aj v rámci bohatej histórie súboru, nakoľko tieto dve zložky ešte nikdy v samostatnom programe nevystupovali. Pôjde teda určite o lúčničiarsku i svetovú premiéru. Ďalší program, Poklady folklóru, bude hudobno-spevácka reflexia 60-ročnej histórie festivalu, v ktorom účinkujú celebrity slovenského folklóru Diabolské husle a Ján Berky Mrenica mladší, Ľudová hudba Miroslava Dudíka, Ján Ambróz s ľudovou hudbou Borievka, speváčky Darina Laščiaková, Hanka Hulejová, Angela Vargicová, Marka Macošková, Monika Kandráčová, Kandráčovci či spevácka skupina Rodokmeň. Snáď nikdy v histórii tohto festivalu sa nepodarilo dať dohromady také silné a originálne zoskupenie umelcov.

Pripravený je celý rad sprievodných podujatí, medzi nimi detské predstavenie Perníková chalúpka, tanečná škola pre deti, Tradičná kuchyňa z Dobrej Nivy, Tancovačka vo Východnej v tanečnom dome, Junácka pasovačka, čo je súťaž mládencov z folklórnych súborov v netradičných disciplínach, do ktorých sa môžu zapojiť aj diváci. V jubilejnom ročníku nebude chýbať kresanie do dreva, prezentácia salašníctva a ovčiarskych prác, jarmok majstrov remesiel, škola remesiel, prezentácia tradičného ľudového odievania obce Východná či výstava akademickej maliarky Yvonny Hanákovej Milovaná Východná.

Návštevníkov Východnej čaká množstvo atraktívnych vystúpení. „Tých zaujímavých programov je viac, určite by mali prísť na program, kde sa stretávajú dve generácie spevákov a ľudových muzikantov, niektorí z nich majú už 82 rokov, sú na svete dlhý čas, pamätajú si veľmi veľa a boli pri zrode a začiatkoch festivalu Východná. Dlhé roky takto spolu neúčinkovali, nám sa pri tomto jubileu podarilo ich zoskupiť. Snažili sme sa osloviť aj mladšiu generáciu, ktorá sa tak často na tento festival nedostáva,“ povedal pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami riaditeľ programovej rady festivalu Pavol Pitoňák.

Folklórny festival Východná je najstarším a najväčším celoslovenským folklórnym festivalom s medzinárodnou účasťou na Slovensku, zároveň sa počas svojej 60-ročnej histórie stal vrcholnou prehliadkou tradičnej ľudovej kultúry. Každoročne na ňom vystúpi v priemere 1400 účinkujúcich v desiatkach pôvodných autorských programoch, medzi ktorými sa prezentujú víťazi celoštátnych súťažných folklórnych prehliadok.

Festival sa po prvýkrát konal v roku 1953 z iniciatívy východnianskej národopisnej družiny Kriváň, ktorej členovia sa po úspechu na slávnostiach v Strážnici rozhodli uskutočniť obdobné slávnosti na Slovensku. Na prvých národopisných Slávnostiach piesní a tancov vystúpili folklórne skupiny z Východnej, Važca, Štrby, Liptovskej Tepličky, Liptovských Sliačov, Hladovky a Sihelného. V roku 1954 bol vybudovaný amfiteáter a v roku 1955 sa z miestnych slávností stala okresná prehliadka, ktorá o rok neskôr získala celoslovenský charakter i nové pomenovanie Slávnosti vo Východnej.