Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Folklórny festival Východná oslávi šesťdesiatku v plnej paráde

Archívne foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Od 3. do 6. júla sa v známom folklórnom amfiteátri pod majestátnym Kriváňom uskutoční programovo veľmi pestrý 60. ročník.

Východná 19. júna (TASR) – Folklórny festival Východná, nepochybne najstaršia a najväčšia vrcholná prehliadka tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, oslávi už o pár dní významné jubileum. Od 3. do 6. júla sa v známom folklórnom amfiteátri pod majestátnym Kriváňom uskutoční programovo veľmi pestrý 60. ročník.

„Ústredná myšlienka je preto veľmi prozaická - návrat do bohatej histórie, oživenie spomienok na mimoriadne okamihy a výnimočné osobnosti, ktoré sa najvýraznejšie zaslúžili o to, že sa toto jedinečné podujatie slovenskej kultúry dožilo takéhoto jubilea,“ uviedol pre TASR programový riaditeľ Pavol Pitoňák.

Na svoje si podľa neho prídu všetky vekové kategórie milovníkov folklóru. „V úvodnom gejzíre emócií sa predstaví väčšina pravých hviezd slovenského folklóru - Lúčnica, Diabolské husle, Darina Laščiaková, Hanka Hulejová, Angela Vargicová, Ján Ambróz, Miroslav Dudík, Kandráčovci a mnohí ďalší,“ spresnil Pitoňák.

Pútavým pripomenutím prirodzeného kolobehu života bude podľa neho istotne spojenie folklórnych skupín s detskými súbormi a sólistami. „Najskôr sa od niekoho učíme, následne pokračujeme v tradíciách a napokon starneme. Deťom sme zasvätili viacero programových blokov a sprievodných aktivít,“ pokračoval.

„Autorský tím je taký silný, že sa vôbec neobávam o špičkovú kvalitu celého programu. Máme pred sebou určite veľmi dobrý ročník. Ak nám bude žičiť počasie, nemalo by nás zaskočiť nič neočakávané a budeme sa tu všetci spolu cítiť fantasticky ako vždy,“ povedal programový riaditeľ 60. Folklórneho festivalu Východná.