Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Pre Fond na podporu umenia je navrhnutých 14,5 milióna eur

Ministerstvo kultúry Foto: TASR

Fond na podporu umenia je nová verejnoprávna inštitúcia, ktorá nahrádza významnú časť dotačného systému Ministerstva kultúry.

Bratislava 30. júla (TASR) - Fond na podporu umenia by mal mať na budúci rok k dispozícii 14,5 milióna eur, z toho desať miliónov bude pochádzať priamo z rozpočtu ministerstva kultúry (MK). Zvyšok z osobitného príspevku z odvodov prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí ich uhradia do štátneho rozpočtu. Pre TASR to uviedol referát styku s médiami MK SR.

Fond na podporu umenia je nová verejnoprávna inštitúcia, ktorá nahrádza významnú časť dotačného systému MK. Z predmetnej sumy bude fond poskytovať príspevky na projekty z oblasti kultúrnych aktivít v oblasti pamäťových inštitúcií; umenia; časti programu Pro Slovakia, ako aj nehmotného kultúrneho dedičstva a kultúrno-osvetovej činnosti. Tie v súčasnosti patria medzi dotačné programy ministerstva.

Prvé výzvy na podporu kultúrnych aktivít zverejní fond na jeseň tohto roka.

Pod správou ministerstva naďalej ostane poskytovanie príspevkov na ochranu, obnovu a rozvoj kultúrneho dedičstva - to znamená kultúrnych pamiatok, pamiatok v lokalitách UNESCO či zrúcaniny hradov. Ďalej podpora kultúry znevýhodnených skupín obyvateľstva a kultúrne poukazy.

Dotačný systém by mal v roku 2016 podľa návrhu rozpočtu disponovať s vyše 10 miliónmi eur. Celkovo sa pre MK navrhuje vyše 202 miliónov eur, tento rok je to takmer 192 miliónov eur.