Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

Fond na podporu umenia predstavil priority na rok 2024

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Zriaďovaná a nezriaďovaná kultúra by sa nemali vnímať ako proti sebe stojace oblasti, naopak, je potrebné produktívne obe prepájať a súčasne venovať pozornosť ich špecifikám, vysvetlil fond.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Prioritami podpornej činnosti Fondu na podporu umenia (FPU) v roku 2024 je systematická spolupráca medzi zriaďovanou a nezriaďovanou kultúrou a rovnako tvorba a vydávanie prekladov súčasných ukrajinských autorov. Ministerstvo kultúry (MK) si na rok 2024 nestanovilo svoje priority. FPU to oznamuje na svojom webe.

"Zriaďovaná a nezriaďovaná kultúra by sa nemali vnímať ako proti sebe stojace oblasti, naopak, je potrebné produktívne obe prepájať a súčasne venovať pozornosť ich špecifikám. Preto chce FPU vyzvať na vznik projektov, ktoré umožnia realizáciu spoločných, kontinuálnych aktivít zriaďovanej a nezriaďovanej kultúry," vysvetlil verejnoprávny fond.

Ministerstvo kultúry k faktu, že tentoraz nestanovilo svoje priority podpornej činnosti, uvádza potrebu zavedenia strednodobého plánovania priorít, vyhodnocovania dosahov ich financovania v prostredí kultúry a jasnú nadväznosť na ciele Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu. "Považujeme však za dôležité adresovať naše odporúčania Fondu na podporu umenia pre budúcu činnosť, o ktorých predložení sme informovali na spoločnom stretnutí v septembri 2023 ministerky kultúry Silvie Hroncovej s riaditeľom fondu Róbertom Špotákom a predsedom Rady fondu Dušanom Buranom," dodal rezort pre TASR.

Fond na podporu umenia je verejnoprávna inštitúcia zabezpečujúca podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu. Fond nahrádza podstatnú časť dotačného systému ministerstva kultúry a je nezávislý od ústredných orgánov štátnej správy, pričom jeho hlavným poslaním je podpora umenia, kultúry a kreatívneho priemyslu.