Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Hlavnú cenu festivalu v Cannes dostal Japonec Hirokazu Kore-eda

Hirokazu Kore-eda. Foto: TASR/AP

Kore-Edovi, známejšiemu v oblasti nezávislého filmu, sa v Cannes darí, keďže v roku 2013 získal cenu poroty za drámu Aký otec, taký syn.

Cannes 20. mája (TASR) - Dráma Shoplifters (Zlodeji z obchodov) 55-ročného japonského režiséra Hirokazua Kore-Edu o rodine, ktorá žije na okraji spoločnosti, získala v sobotu na 71. ročníku medzinárodného filmového festivalu v Cannes hlavnú cenu Zlatú palmu.

Kore-Edovi, známejšiemu v oblasti nezávislého filmu, sa v Cannes darí, keďže v roku 2013 získal cenu poroty za drámu Aký otec, taký syn (japonský titul Sošite čiči ni naru), pripomenula agentúra DPA. Zlatú palmu dostal japonský tvorca naposledy v roku 1997.

Druhé najdôležitejšie ocenenie, Veľkú cenu poroty, si tento rok z Cannes odnáša americký režisér Spike Lee za satiru BlacKkKlansman založená na pravdivom príbehu černošského policajta, ktorý sa v 70. rokoch infiltroval do rasistickej organizácie Ku Klux Klan.

V Británii žujúci poľský tvorca Pawel Pawlikowski získal cenu v kategórii najlepší režisér za drámu Zimna wojna (Studená vojna) odohrávajúcu sa v 40.-60. rokoch 20. storočia od Francúzska po Poľsko.

Cena pre najlepšieho herca putovala do rúk Taliana Marcella Fonteho, stvárňujúceho v dráme Dogman režiséra Mattea Garroneho dobrosrdečného kaderníka, ktorý sa postaví miestnej mafii. Najlepšou herečkou sa stala Samal Esljamovová pochádzajúca z Kazachstanu za výkon v dráme Ayka režiséra a svojho krajana Sergeja Dvorcevoja.

Po prvýkrát v histórii festivalu bola udelená špeciálna Zlatá palma. Dostal ju 87-ročný režisér Jean-Luc Godard, čo predsedníčka poroty Cate Blanchettová zdôvodnila tým, že "neprestáva experimentovať".

Cenu poroty dostala libanonsko-francúzska dráma Cafarnaúm režisérky Nadine Labakiovej.

Cena za najlepší scenár bola udelená dvakrát: Talianke Alici Rohrwacherovej za film Lazzaro felice (Šťastný Lazzaro), ktorý hovorí o mladom Talianovi čeliacom životu vo veľkomeste, a Iráncom Džafarovi Panahímu a Nader Saeivarovej, ktorí napísali scenár pre film Se rokh (Tri tváre).

Predsedníčkou 71. festivalovej poroty bola austrálska herečka Cate Blanchettová. V Cannes súťažia filmy všetkých žánrov vrátane dokumentárnych snímok z celého sveta. Festival bol založený v roku 1946.

Tento rok poznačila festival kampaň #MeToo proti sexuálnemu zneužívaniu žien, ktorú odštartovali obvinenia proti vplyvnému hollywoodskemu producentovi Harveyovi Weinsteinovi. Proti nemu v sobotu večer ostro vystúpila 42-ročná talianska herečka Asia Argento, ktorá zopakovala obvinenia, že Weinstein ju práve v Cannes v roku 1997 znásilnil. "Toto bol jeho lovný revír," vyhlásila herečka. Odvtedy sa toho veľa stalo, ale aj "dnes večer sú medzi nami niektorí, ktorí ešte musia byť bratí na zodpovednosť". "Neujdete dám," dodala Argento, ktorá odovzdávala cenu pre najlepšiu herečku.