Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

G. Brom v bigbandovej oblasti výrazne ovplyvnil dianie na Slovensku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Miroslava Cibulková

Český dirigent a hudobný skladateľ svoju prvú swingovú formáciu bigbandového typu založil v Brne už v roku 1940.

Bratislava 22. mája (TASR) - Český dirigent a hudobný skladateľ Gustav Brom so svojim džezovým orchestrom nahral v rokoch 1940 až 1995 viac než 575 skladieb na rozhlasové záznamové médiá a gramofónové platne. V bigbandovej oblasti výrazne ovplyvnil dianie na Slovensku. V nedeľu 22. mája by sa dožil 95 rokov.

Gustav Brom (pôvodným menom Frkal), sa narodil 22. mája 1921 na Slovensku vo Veľkých Levároch. V Brne ukončil gymnázium, popri tom súkromne absolvoval hudobnú výchovu, hral na husliach, klarinete a saxofóne. Ešte na gymnáziu založil študentskú kapelu R-BOYS. V roku 1938 ho zatklo gestapo a len zázrakom unikol transportu do lágru.

Ešte počas vojny si na radu priateľov zmenil meno, náhodne si vybral zo slovníka slovo brom. Toto umelecké meno neskôr prijal za občianske.

Svoju prvú swingovú formáciu bigbandového typu založil v Brne už v roku 1940. Nebola to však priaznivá doba pre rozvoj džezu. Po skončení druhej svetovej vojny Brom získal krátkodobý angažmán vo Švajčiarsku.

Niekoľko rokov pôsobil v Bratislave. V roku 1948 Bromov súbor hral v tzv. švédskom obsadení – štyri saxofóny, trúbka a rytmika. V roku 1951 sa z neho dokonca stal sextet, bez kontrabasu. Od roku 1953 sa formácia opäť zväčšila.

Rok 1960 uzatvoril dixielandové obdobie Bromovej hudobnej kariéry. Vďaka novým členom orchestra sa jeho zvuk čoraz viac priklonil k hardbopu. Okrem nahrávok pre domáce vydavateľstvo Supraphon prichádzali aj ponuky zo zahraničia, hlavne zo Spolkovej republiky Nemecko, pre spoločnosť SABA.

Gustav Brom naspieval legendárnu pieseň s pôvodným názvom Pocta astronautovi označovanú za československý hit.

Dirigent Gustav Brom sa stal legendou a to nielen v bývalom Československu. V roku 1974 bol jeho orchester v prvej desiatke najlepších svetových kapiel. Hral nielen swing a džez, ale aj tzv. stredný prúd pop–music. Koncom 70. rokov 20. storočia sa Gustáv Brom opäť vrátil k swingovému repertoáru a znovu a jasne potvrdil, že patrí nielen k domácej, ale aj európskej hudobnej špičke.

Obľúbený kapelník Gustav Brom zomrel v Brne 29. septembra 1995 vo veku 74 rokov. Ešte za svojho života určil za svojho nástupcu v orchestri vynikajúceho slovenského hudobníka Vlada Valoviča.

Od roku 1988 sa udeľuje Cena Gustava Broma. Ocenenie je najvyšším uznaním významnej osobnosti českej a európskej scény, spojenej s džezom.

Meno po skvelom hudobníkovi dostala 26. júla 2007 aj vesmírna planétka Gustavbrom.