Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Galavečer Umenie pre život podporí piatykrát Národný onkologický ústav

Na archívnej snímke riaditeľ Národného onkologického ústavu (NOÚ) Jozef Dolinský. Foto: TASR - Martin Baumann

Zámerom podujatia Umenie pre život, ktoré iniciuje Národný onkologický ústav spolu s prvou baletnou scénou, je zviditeľniť problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení.

Bratislava 4. novembra (TASR) – Umenie pre život je názov tanečného galavečera, ktorý na podporu Národného onkologického ústavu (NOÚ) v Bratislave pripravil baletný súbor Slovenského národného divadla. Piaty ročník tohto podujatia sa uskutoční vo štvrtok (5.11.) večer v sále opery a baletu novej budovy SND.

Foto: Teraz.sk
Myšlienku podpory boja proti onkologickým chorobám v spojení s tanečným umením rozvíjajú umelci už piaty rok. Zámerom podujatia Umenie pre život, ktoré iniciuje Národný onkologický ústav spolu s prvou baletnou scénou, je predovšetkým zviditeľniť problematiku prevencie a liečby onkologických ochorení smerom k širokej verejnosti. Názov Umenie pre život vychádza z filozofie NOÚ – Umenie liečiť a Združenia priateľov NOÚ – Umenie pomáhať.

Spolu s poprednými sólistami Baletu SND sa predstavia protagonisti významných svetových baletných scén, medzi nimi Silvia Azzoni - prvá sólistka Hamburského baletu, Remi Wortmeyer - prvý sólista Holandského národného baletu, Ana Tsygankova a Jozef Varga - prví sólisti Holandského národného baletu, Jolanda Correa a Joel Carreno - prví sólisti Den Norske Opera & Ballet, Maria Kochetkova - prvá sólistka American Ballet Theatre, Kristina Kretova a Artem Ovcharenko - prví sólisti Veľkého divadla v Moskve, ale aj domáci sólisti Romina Kolodziej, Artemyj Pyzhov, Yuki Kaminaka a Erina Akatsuka. Spoluúčinkujú sólisti a zbor Baletu SND, Symfonický orchester Slovenského rozhlasu, žiaci Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave. Hudobné naštudovanie mal na starosti Alexander Anissimov, dirigentom bude Alexander Anissimov, réžiu tanečnej časti má Vasilij Medvedev. Večerom bude sprevádzať Robert Roth.

"V poslednom období sme vštepili ústavu novú pečať takzvanej umeleckej nemocnice. Súvisí to s tým, že v NOÚ vnímame liečbu ako umenie, pretože onkologický pacient je predsa len iný ako pacient, ktorý prichádza do všeobecnej nemocnice. Pre nás je liečiť pacienta umením liečiť, lebo naši pacienti sa k nám opakovane vracajú, ostávajú v našej starostlivosti rôzne dlhé obdobie, týždne, mesiace, roky. Chceme pre pacientov a ich najbližšie rodiny vytvoriť veľmi príjemné, rodinné zázemie a prostredie, keď už sa musia vracať, aby sa vracali radi. Chceme to robiť a robíme to aj prostredníctvom umenia, pretože veríme, že umenie lieči," uviedol pre TASR riaditeľ ústavu Jozef Dolinský.



"Som veľmi rád, že pozvanie prijali veľmi významní sólisti, sú nimi hlavne Kristina Kretova a Artem Ovcharenko z Veľkého divadla v Moskve, sme veľmi radi, že spoza oceánu prichádza prvá sólistka New York City Ballet Maria Kochetkova či slovenský sólista Jozef Varga. Galavečer je akýmsi spojením optimizmu a podpory boja proti rakovine," povedal pre TASR riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský ml.