Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Galéria mesta Bratislavy predstaví sochársku tvorbu Erny Masarovičovej

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstava potrvá do 30. októbra. Galéria k nej pripravila vzdelávacie programy a sprievodné podujatia.

Bratislava 13. júla (TASR) - Galéria mesta Bratislavy (GMB) predstavuje v Mirbachovom paláci sochársku tvorbu výtvarníčky Erny Masarovičovej na výstave nazvanej Erna monumentálna.

"Erna Masarovičová je v slovenskom umeleckom prostredí špecifickým zjavom. Jej pol storočia trvajúca intenzívna tvorba prekvapuje svojím rozsahom," približuje galéria sochárku, ktorá paralelne tvorila monumentálne realizácie, stala sa priekopníčkou v medailérstve a bola i šperkárkou.

"Dodnes ostáva čitateľná vo svojom rukopise viazanom na technické spracovanie s dôrazom na jemnosť v chladných, drsných materiáloch a objemných prevedeniach," dodáva GMB k Masarovičovej tvorbe. Výstava, ktorú pripravila v spolupráci s kurátorkami Ľubou Belohradskou, Ľubicou Hustou a Katarínou Kissoczy, sa zameriava na sochárske realizácie. Predstavuje ich prostredníctvom precízne vypracovaných modelov, ktoré si verejnosť môže prvýkrát pozrieť v ucelenej kolekcii.

"Celoživotne v Bratislave pôsobiaca sochárka nás neprestáva prekvapovať schopnosťou zaznamenať dynamickú premenlivosť organických inšpirácií vo zváranej plastike, ktorá nadväzuje na prerušené tradície svetového moderného sochárstva," poznamenáva galéria k Erne Masarovičovej (1926 – 2008), ktorá je v slovenskej umenovede stále označovaná najmä ako autorka originálnych šperkov a medailí. Výstava Erna monumentálna chce tento mýtus zbúrať a sprítomniť jej výraznú sochársku a monumentálnu tvorbu. "Dnes je takmer zabudnutá a navyše pomaly neúprosne mizne z verejného priestoru i zo spoločenských interiérov doby minulej," uvádzajú autorky koncepcie výstavy.

"Masarovičovej dielo vznikalo trocha v ústraní a mimo hlavných (oficiálnych) štátnych sochárskych zákaziek i umeleckých skupín. Naším cieľom je znova ho ´nasvietiť´ a ukázať koncentrovanú, sebavedomú a talentovanú sochárku, ktorej patrí na slovenskej sochárskej výtvarnej scéne 20. storočia dôležité a popredné miesto," dodáva Ľubica Hustá.

Výstava potrvá do 30. októbra. Galéria k nej pripravila vzdelávacie programy a sprievodné podujatia.