Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Kultúra

Galéria Schemnitz vystavuje nekončiacu zimu Jána Bátoreka

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Ján Bátorek je umelec žijúci a pôsobiaci v Prahe.

Banská Štiavnica 19. júla (TASR) - Moja zima nikdy nekončí je názov výstavy maliara Jána Bátoreka (1989), ktorú je v týchto dňoch možné vidieť v banskoštiavnickej Schemnitz Gallery. Tvorba autora je ovplyvnená detstvom, keď sa na Slovensku v 90. rokoch striedala kultúra západu a východu.

"Jeho dielo je znazornením postapokalyptickeho sveta, kde zmutované postavy hľadajú svoje miesto na prežitie. Vidieť tu aj odkaz na autorove detstvo, kde podobizeň jednej postavy pripomína postavičku z detskej rozprávky – Ferda Mravca," približuje autorove dielo galéria.

"Začal som vnímať socialistické sídliska postriekané graffitmi, a neskôr aj subkultúry, ktoré ma formovali. Metal, punk a k nim drogy a alkohol – to všetko v konzervatívnom prostredí Kysúc, kde bolo veľa vecí spoločenským tabu," uvádza sám autor. "Moje dielo je o mojich spomienkach na domov, na kysucké malomestské sídliská prerastené lesmi, fascinacii hmyzom, ľudským telom, postmodernou a všetkým divným. Je ale aj o mojich démonoch, strachu a šialenstve, ktoré vo mne pulzujú," dodáva.

Ján Bátorek je umelec žijúci a pôsobiaci v Prahe. Študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Výstava, ktorá je víťazným projektom otvorenej výzvy Galérie Schemnitz pre rok 2023 potrvá do 6. augusta 2023.