Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Galéria umelcov Spiša otvorí debatu o východoslovenských synagógach

Synagóga, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi organizuje v utorok (27.1.) v rámci projektu Orbis Pictus prvý zo série tohtoročných rozhovorov o umení.

Spišská Nová Ves 24. januára (TASR) – Galéria umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi organizuje v utorok (27.1.) v rámci projektu Orbis Pictus prvý zo série tohtoročných rozhovorov o umení. Pôjde o rozhovor na tému Židovské synagógy na východnom Slovensku.

"Židovská ornamentálna výzdoba synagóg nebola dodnes odborníkmi spracovaná a lokalita východného Slovenska nám poskytuje pestrú vzorku synagogálneho umenia. Prednáška spojená s prezentáciou je výstupom odbornej práce Mirky Bukovinskej, ktorá sa téme venovala počas magisterského štúdia dejín umenia na Trnavskej univerzite. Podujatie je organizované k Medzinárodnému dňu pamiatky obetí holokaustu," uviedla koordinátorka projektu Anna Timková.

Prednáška Židovské synagógy na východnom Slovensku sa zameriava na výtvarnú výzdobu synagogálnej architektúry. Hlavným predmetom výskumu boli nielen výtvarné prvky ako nástenná maľba, vitráž, štuková výzdoba, ale aj samotná architektúra. Časom sa vyprofilovali na východnom Slovensku určité typy stavieb, ktoré boli ovplyvnené náboženským prúdom. Lokalita východného Slovenska poskytuje pestrú vzorku synagogálneho umenia, nakoľko tu každá židovská náboženská kongregácia mala svojich zástupcov.

Projekt Orbis Pictus je cielene zameraný na prezentáciu vybraných umeleckých žánrov formou rôznych edukačných programov, ako sú prednášky, besedy, dielne a koncerty pre rôzne cieľové skupiny a vekové kategórie. Dlhodobým prínosom projektu je zviditeľniť kultúru a umenie prostredníctvom medzikulturálnych aktivít korešpondujúcich s výtvarným umením a výstavným programom galérie.

Sprievodným programom podujatia bude interpretácia židovských piesní v podaní pedagógov zo Základnej umeleckej školy v Smižanoch a Spišských Vlachoch.