Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Kultúra

Galéria umelcov Spiša si výročie vzniku pripomína výstavnými projektmi

Na snímke výstava Artis Monumentum v priestoroch Galérie umelcov Spiša, ktorá si viacerými výstavnými projektami pripomína 35. výročie svojho vzniku v Spišskej Novej Vsi 13. júla 2022. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Súčasťou osláv jubilea sú ďalšie dva nové výstavné projekty – Human Animal II. a Edita Vološčuková: Laboratórium.

Spišská Nová Ves 13. júla (TASR) - Najmladšia pamäťová inštitúcia na Slovensku si v stredu pripomína 35 rokov od svojho založenia. Galéria umelcov Spiša (GUS) od roku 1987 zorganizovala takmer 500 výstav a 4448 rôznych programov, ktoré spoločne navštívilo viac ako 650.000 návštevníkov. "Je to 18-krát viac ako obyvateľov Spišskej Novej Vsi," pripomína riaditeľka galérie Lucia Benická.

Za tri a pol desaťročia sa podarilo zvýšiť počet zbierkových predmetov z pôvodných 520 na takmer 2500. Galéria tiež predstavila viac ako 2500 umelcov, vydala zhruba 100 katalógov a v špecializovanej knižnici zhromaždila vyše 4700 odborných publikácií. "Všetky tieto čísla sú súčasťou projektu Artis Monumentum, ide vlastne o 35-ročný príbeh GUS, ktorá sa stala pamätníkom umeleckého výtvarného života na Spiši. Nadväzuje na výstavu Kontajner spomienok spred piatich rokov. Vytvorili sme 'portál spomienok', ktorý prináša stručný a prehľadný príbeh o histórii galérie. Návštevníkom ponúkneme pohľad 'za oponu' našej štandardnej výstavnej a odbornej práce," priblížila riaditeľka jednu z pripravovaných výstav.

So zákulisím súvisí aj ďalší projekt pri príležitosti jubilea. Výstava fotografií Príbehy v depozitároch odhaľuje verejne neprístupné priestory v slovenských galériách, ktoré ukrývajú odložené sochy, výtvarné diela a ďalšie zbierkové predmety. "Sú to často bizarné zátišia diel v rôznych priestoroch, zabalené a dočasne vyskladnené diela na chodbách alebo v exteriéri," ozrejmila Benická. Autor výstavy Robo Kočan počas dvojročného projektu digitalizácie navštívil galérie po celom Slovensku. Fotografie približujú depozitáre v štyroch inštitúciách - v Oravskej galérii v Dolnom Kubíne, Galérii mesta Bratislava, Slovenskej národnej galérii – Zvolenský zámok a v Krajskej galérii v Prešove.

Súčasťou osláv jubilea sú ďalšie dva nové výstavné projekty – Human Animal II. a Edita Vološčuková: Laboratórium. "Štvorica výstav je zdanlivo nesúrodá, ale súvisí s našimi dramaturgickými zámermi," skonštatovala riaditeľka. Všetky štyri výstavy budú súčasťou priestorov GUS až do novembra.