Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Gbely privítajú súťažnú prehliadku mladých folkloristov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Súťažnej prehliadky sa zúčastnia kolektívy alebo sólisti, ktorí vyvíjajú svoju činnosť na území okresov Senica a Skalica a z tohto územie čerpajú hudobný a folklórny materiál.

Gbely 19. marca (TASR) – Súťažnú prehliadku detských folklórnych súborov, ľudových hudieb, speváckych skupín a sólistov okresov Senica a Skalica uvidia v Dome kultúry v Gbeloch. TASR o tom informoval za usporiadateľa podujatia Záhorské osvetové stredisko (ZOS) Miroslav Koprla.

Súťažnej prehliadky sa zúčastnia kolektívy alebo sólisti, ktorí vyvíjajú svoju činnosť na území okresov Senica a Skalica a z tohto územie čerpajú hudobný a folklórny materiál. V súťažnej časti prehliadky sa predstavia detské folklórne súbory Juránek z Borského Svätého Jura, Nádej z Kuklova – Smolinského, Kúcanek z Kútov, Valšátko z Holíča a Skaličánek zo Skalice so súťažnými pásmami. Návštevníci si budú môcť vypočuť v prehliadkovej časti aj 18 speváckych vystúpení v podaní 13 interpretov a štyri hudobné vystúpenia inštrumentalistky a dvoch ľudových hudieb, uviedol zástupca ZOS

"Poslaním podujatia je umožniť prezentovať výsledky svojej práce na verejnosti a konfrontovať ich s výsledkami iných. Poskytnúť priestor na tvorivé stretnutia s kolektívmi toho istého zamerania a vytvorením emotívnej atmosféry pri týchto stretnutiach ich motivovať k trvalému vzťahu k folklórnej tradícii i prítomnosti," doplnil Koprla.

Súťažiť sa bude v piatich kategóriách: folklórne súbory, ľudová hudba, spevácke skupiny, sólisti speváci a inštrumentalisti. Vystúpenia sa uskutočnia 20. marca, dodal zástupca ZOS.